eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jön a nemzeti konzultáció - a nap hírei

A jövő hét második felétől érkeznek meg a postaládákba a nemzeti konzultáció témáit tartalmazó kérdőívek. A Fidesz frakcióvezetője szerint fellebbezni kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt heti ítélete ellen. Elutasítja a pénzügyi szankciókat a német kancellár a közös döntésekkel szembeforduló tagállamok ellen. A nap legfontosabb hírei március 26-án.

A jövő hét második felétől érkeznek meg a postaládákba a nemzeti konzultáció témáit tartalmazó kérdőívek - jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba elmondta: a kormány a határok védelméhez és a betelepítés meggátolásához kéri az emberek segítségét. Hozzátette: a kabinet azért kéri a magyarok támogatását, hogy hazai kézben lehessen tartani az adók, a bérek, és a rezsi szabályozását. A kormány ahhoz is ragaszkodik, hogy nagyobb legyen az átláthatóság a külföldről támogatást kapó civil szervezetek esetében.

A Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy nyújtson be fellebbezést az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete ellen, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt.Kósa Lajos frakcióvezető a Kossuth Rádió műsorában elfogadhatatlannak és megalapozatlannak nevezte a strasbourgi bíróság döntését, és arra kéri a kabinetet, hogy vegyen igénybe minden lehetséges jogi eszközt annak érvénytelenítéséért. Úgy fogalmazott: ha ez nem megy, akkor meg kell vizsgálni, hogyan lehet megszüntetni a strasbourgi bíróság joghatályát Magyarországon.

Építő javaslatokat kellene megfogalmazniuk a visegrádi országoknak Brüsszel számára a bírálatok helyett a hatékony fellépés érdekében - mondta az Együtt-PM európai parlamenti képviselője. Jávor Benedek az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a javító szándékú közös kezdeményezések esélyt jelentenének arra, hogy az uniós intézmények jobban figyelembe vegyék az új tagállamok véleményét. A politikus arról is beszélt, hogy az unió nem tudta hatékonyan kezelni a régi uniós tagállamok, valamint a főként déli és kelet-európai államok közötti konfliktusokat.

Mind a 106 egyéni körzetben megvannak a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltjei. A párt a választókörzeti vezetők kétnapos értekezletével készült a 2018-as választásra. A párt az ország 97 pontján helyi, az embereket leginkább foglalkoztató témákban aláírásgyűjtést is indított. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az egészségügy, az oktatás, valamint a bérek és a nyugdíjak helyzete lesz a párt választási kampányának fő témája.

Minden eddiginél több, összesen 187 ország több mint hétezer települése vett részt a Föld Órája akcióban, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira. Budapest díszkivilágítását a János-hegyről kapcsolták le szombat este egy órára és a globális kezdeményezés magyarországi főszervezője, a WWF Magyarország fejlámpás kirándulást is szervezett a Normafánál. A Természetvédelmi Világalap 10 éve indult kezdeményezése mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává vált, amely csaknem 2 és fél milliárd embert ér el világszerte.

Elutasítja a pénzügyi szankciókat a német kancellár a közös döntésekkel vagy a jogállamisággal szembeforduló tagállamok, a többi között a menekültek szétosztását ellenző Magyarország, vagy Lengyelország ellen. Angela Merkel az unió jövőjéről szóló római nyilatkozat szombati aláírásának alkalmából mondta ezt az ARD országos köztelevízióban. A német kancellár a többi között arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak bizonyos területeken az eddiginél többet kell tennie, mindenekelőtt a külső határok védelmében. Más területeken viszont végig kell gondolni, hogy miként lehet több lehetőséget adni a tagállamok és régiók önállóságának erősítésére.

Megérkezett Lengyelországba a NATO nemzetközi zászlóaljának első kontingense az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítésére. Az amerikai parancsnokságú NATO-zászlóaljban brit, román és horvát katonák is szolgálnak majd. A NATO a kelet-ukrajnai konfliktus és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy csapaterősítést hajt végre Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban átlagosan ezer-ezer katonával.

Oroszországban - több mint 500 tüntetővel együtt - őrizetbe vették a rendőrök Alekszej Navalnij ellenzéki politikust az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes megmozduláson. A politikus kezdeményezésére több nagyvárosban is tiltakozó akció volt. Korábban az ellenzéki politikushoz köthető alapítvány 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

A legutóbbi jelentések szerint több mint 700 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok a Minszkben és más városokban szombaton tartott kormányellenes megmozdulások után. Az Európai Unió közleményben ítélte el a fehérorosz hatóságok erőszakos szombati fellépését, és követelte az őrizetbe vettek azonnali szabadon bocsátását.

Szankciókat vezetett be Irán 15 amerikai vállalat ellen. Teherán azzal indokolta a döntést, hogy az érintett cégek támogatják Izraelt, a terrorizmust és a térségbeli népek elnyomását. Irán a büntetőintézkedésekkel válaszolt az Egyesült Államok egyoldalú Teherán elleni szankcióira.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×