Rákkeltő anyagok után kutatnak a Józsefvárosban

Infostart
2017. március 24. 09:26
Jövő héten lehet eredménye annak a vizsgálatnak, amely a Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében lévő cég telephelyén történt etilén-oxid-szennyezés után indult – írja a Magyar Nemzet.

A környéken élők elviselhetetlen bűzre panaszkodtak, többen rosszul is lettek.

A vizsgálatot Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselője kezdeményezte, ennek keretében mintát vettek az üzemet határoló utca talajvízéből. A katasztrófavédelem a Magyar Nemzetnek jelezte, ők is vettek mintákat a nemesfémek előállításával, nehézfémtartalmú veszélyes hulladékok feldolgozásával foglalkozó cég területén, amelyeket laboratóriumba küldtek.

A Magyar Nemzet cikke beszámol arról, hogy a hétfőn a parlamentben egy jobbikos kérdésre a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt válaszolta:

a szennyezés kismértékű volt, a lakosság nem került veszélybe.

A cégnél már korábban is mértek határérték fölötti kadmium- és nikkelkoncentrációt, amiért „kármentesítési monitoring” végzésére is kötelezték. A kadmiumot a nemzetközi szervezetek rákkeltő anyagnak minősítik.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet szerint a nikkel több vegyülete, a most vizsgált etilén-oxid is bizonyítottan rákkeltő hatású – olvasható a Magyar Nemzetben megjelent cikkben.