Elkezdték kiengedni Gyurcsányt a karanténból

Infostart
2017. március 21. 16:32
A Závecz Research ezerfős, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a választópolgárok többsége Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét alkalmasabbnak tartja Orbán Viktor leváltására, mint Gyurcsány Ferencet. Mindazonáltal a Demokratikus Koalíció vezetőjének megítélése kedvezően alakult - mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, a felmérést készítő cég vezetője.

A Závecz Research vezetője kiemelte, hogy ezt a versengést az emberek közel fele nem tudja megítélni, tehát nem tud véleményt mondani arról, hogy melyikük lenne alkalmas arra, hogy leváltsa Orbán Viktort.

„Azok körében, akik mégis vállalkoztak erre, négyszer annyian vannak, akik Botka Lászlóval látják inkább megvalósíthatónak a jelenlegi kormány menesztését. 44 százaléknyian tartják a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét erre alkalmasnak, és 11 százaléknyian Gyurcsány Ferencről gondolják ugyanezt.”

Závecz Tibor jelezte, a Demokratikus Koalíciót kivéve

minden politikai tábor inkább Botka felé hajlik.

Hozzátette, értelemszerűen a DK-sok hat tizede Gyurcsány Ferencet említi, bár érdekes, hogy három tizede Botka Lászlót – jegyezte meg. Ez fordítva is igaz: a szocialista párt szimpatizánsainak 63 százaléka gondolja úgy, hogy Botkának van nagyobb esélye, de 27 százalékuk Gyurcsány Ferencben látja Orbán Viktor potenciális legyőzőjét – mondta a Závecz Research vezetője.

„Egyértelmű a kép, de azért van átmenet az érintett szavazótáborok között.”

Závecz Tibor hozzátette, a „pártnélküliek” között ötszörös a többlet a szocialista politikus javára. Többségük számára inadekvát a kérdés, nem formált véleményt. 34 százalékuk Botka Lászlót gondolta erősebb politikusnak, 7 százalékuk a DK elnökéről gondolja azt, hogy győzelemre viheti a liberális ellenzéket – tette hozzá a Závecz Research vezetője.

Závecz Tibor elmondta, az embereket arról is megkérdezték, Gyurcsány Ferenc személye mennyire megosztó, milyen erősek a vele kapcsolatos ellenérzések. Az derült ki, a választópolgárok fele úgy érzékeli, 2010 óta ezek nem csökkentek, de már három tizednyien érzik úgy,

oldódott a a „karatén-szituáció",

tehát csökken a vele kapcsolatos ellenszenv, pozitív irányban változott a megítélése – mondta a Závecz Research vezetője.

„Nyilván ebben is pártpreferencia szerinti különbségek láthatóak, a DK-sok ezt jobban érzik, az MSZP hívei pedig megosztottak: fele-fele arányban gondolják, hogy csökkentek vagy nem változtak az ellenérzések.”

Tehát ebben a kérdésben, mintha nyitottság lenne érezhető a szocialista szavazók részéről Gyurcsány Ferenc irányába – hangsúlyozta Závecz Tibor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elkezdték kiengedni Gyurcsányt a "karanténból"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást