Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fogas kérdés, de ezt a problémát ne viccelje el

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aggasztó a magyarok szájüregi egészségének állapota, ezt mutatja, hogy átlagosan mindössze két tubus fogkrémet használ el egy felnőtt évente - mondta az InfoRádiónak a szájápolás világnapján a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja. Laczkóné Dr. Turzó Kinga szerint fontos lenne a félévenkénti szájüregi vizsgálat, mivel a romló fogak és a szájüregi gyulladás a belső szervek megbetegedéséhez, de szívinfarktushoz is vezethet.

A szájápolás világnapján a szájüregi egészség megőrzése, a betegségmegelőzés és a fogorvosi szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

„A szájápolásban van még mit tanulnia a magyar lakosságnak.

Kevesen gondolják úgy, hogy félévente elmennek a fogorvosukhoz a szájüregük vizsgálatára, pedig sok gondtól szabadulnának meg.”

Lackóné Dr. Turzó Kinga kiemelte, minden

hibás fog és annak környezete gócként működik,

ezért is nagyon fontos a korai felismerés.

„A hiányos fogazat nemcsak esztétikai probléma, hanem amellett, hogy nehezebbé válik az étkezés, nagyobb betegségek is kialakulhatnak, például ínygyulladás hatására nő a szívinfarktus és a koraszülés kialakulásának veszélye is.”

Fogkefe fogkrémmel

A magyarok szájápolási adataiban kis pozitív tendencia is mutatkozik, de rossz adat, hogy egy magyar állampolgár

évente csupán két tubus fogkrémet vesz

– mondta a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja. Laczkóné Dr. Turzó Kinga hozzátette, a legaggasztóbb az, hogy a tizenkét éveseknek átlagosan négy lyukas foguk van és 70 százalékuk szenved ínygyulladásban, egy skandináv országban egy alatt van a lyukas fogak száma.

gyerek fogai

„Mindenképpen van mit tennünk.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!