Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tinédzser korra durván romlik a fittség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legújabb fittségi felmérés szerint a tízéves gyerekek 70-80 százalékának még megfelelő az állóképessége, viszont a tizennyolc éveseknek már csak 30 százaléka mondható fittnek - mondta az InfoRádióban a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. Balogh Gábor hozzátette, még mindig sok a túlsúlyos diák, de már látszik, hogy a mindennapos testmozgás javítja a statisztikát.

A NETFIT felmérés 2800 iskola 650 ezer tanulójának fittségi paramétereit tartalmazza – mondta a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

„Mérünk vázizomzatot, hajlékonyságot, álló- és erőképességet.”

fitkid

Balogh Gábor elmondta, több eredménynek is változásra kell sarkallnia azokat, akik az iskolákban különböző mozgásos programokkal segítenek a gyerekeknek.

„Az állóképességi tesztben a gyerekeknek csak a 60 százaléka van egészségzónában.

Tízéves korban az állóképesség még 70-80 százalékban megfelelő, tizennyolc éves korukra azonban már csak 30 százalékuk fitt, tehát nagyon a durva romlás.”

A Magyar Diáksport Szövetség elnöke ugyanakkor hozzátette,

pozitívum is látható.

„Az elmúlt két mérés eredményeit összehasonlítva, akár a mindennapos testnevelés hatására is, van némi, pár százalékpontnyi javulás. Az iskolai mozgásprogramok tehát nagyon fontosak.”

fitkid3

Balogh Gábor jelezte, a BMI-t, a testtömegindexet tekintve még mindig az látszik, nagyon sok a túlsúlyos, elhízott gyermek, és ez növeli a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

„Budapesten sokkal fittebbek a tanulók, mint például az Észak-Alföldön. Jász-Nagykun-Szolnok megyében kétszer annyi a túlsúlyos, elhízott tanuló, mint a fővárosban.”

A Magyar Diáksport Szövetség elnöke hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a pedagógusok nem végeznek jó munkát, a szociokulturális különbségek és a családi háttér is sokat számít. Ha a már látható javulás tovább tudna folytatódni, akkor az iskolai mozgásprogramok sikeresnek tekinthetők – tette hozzá Balogh Gábor.

fitkid2

„A Nemzeti Egységi Tanulói Fittségi Tesz program egy pedagógiai eszköz, azt szeretnénk, hogy a tanárok használják. Van egy egyéni visszajelentő lap, amely alapján a szülő is képet kaphat gyermekének fittségi állapotáról. Ennek tudatában könnyen lehetne együtt dolgozni a testnevelő tanárral, hogy megfelelően segíthessen a gyermeknek.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!