eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma

Lecserélik végre a lepusztult mentőautókat - a nap hírei

Összesen 1,4 milliárd forintot fordít a kormány mentőautók fejlesztésére és gyártására. Hétfőn áll forgalomba az első felújított szerelvény a 3-as metró vonalán. Franciaországban a rendőrség terrorelhárítási egysége nyomoz a párizsi Orly repülőtéren történt támadás ügyében.

Összesen 1,4 milliárd forintot fordít a kormány mentőautók fejlesztésére és gyártására. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 2021-ig összesen 624 új mentőautó beszerzése szükséges, ennek ütemezése az emberi erőforrások miniszterének feladata.

Mintegy 230 ezer háztartásban már elérhető a szupergyors internet - közölte az infokommunikációért is felelős államtitkár. Kara Ákos elmondta: az ország 143 járásában a következő hónapokban, Közép-Magyarországon pedig ősszel kezdődhet meg a hálózatfejlesztés.

Több tantárgynál is alkalmazható oktatási módszertan érkezhet a magyar iskolákba a kormány és a Lego Manufacturing közötti megállapodásnak köszönhetően - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a Lego oktatási programja alapvető készségfejlesztéssel segíti a gyerekek motiválását, erősíti a hátrányosabb helyzetű régiók felzárkózását célzó oktatási stratégiát.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarország nem enged migrációs politikájából, mivel meggyőződése, hogy jogilag helyesen jár el. Bakondi György azt mondta: a határvédelmi rendszer nem csak a magyar, de valamennyi európai polgár biztonságát szolgálja.

Hétfőn forgalomba állítja a 3-as metró vonalán az első felújított szerelvényt a BKV - közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a cég vezérigazgatója. Bolla Tibor elmondta: eddig összesen öt, egyenként hat kocsiból álló szerelvényt szállítottak Moszkvából Budapestre. A korábbi közbeszerzésen nyertes orosz cégnek, a Metrowagonmasnak két év alatt 69 milliárd forint értékben 37 szerelvényt kell felújítania.

Az LMP szerint a kormánynak vendégmunkások Magyarországra csábítása helyett elsősorban béremeléssel, többkulcsos személyi jövedelemadóval és a munkavállalói járulékok csökkentésével kellene kezelnie a munkaerőhiányt. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese bírálta, hogy a kabinet 82 millió forint értékben jelentet meg hirdetéseket Ukrajnában, hogy vendégmunkásokat toborozzon minimálbéres állásokra.

Támogatja a helyi népszavazást a Római-parti gát ügyében a Demokratikus Koalíció. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta: az lenne a helyes, ha a főváros 3. kerületében élők dönthetnének arról, hogy a mobilgát közvetlenül a Duna-parton vagy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön fel. A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével összefüggésben az óbudai önkormányzat hat ellenzéki képviselője kezdeményezett helyi referendumot.

A Párbeszéd szerint a lakossági fűtési rendszerek komplex fejlesztésére lenne szükség a kormány jelenlegi programja helyett, amely csak a kazánok cseréjét támogatja. V. Naszályi Márta, az ellenzéki párt budapesti szakszóvivője azt mondta: a múlt évben kiírt hitelprogram, illetve az Otthon melege támogatási rendszer csak a lakások töredékének nyújt segítséget.

Össznemzeti mozgalommá kíván válni a napokban párttá alakult, jobbközép irányultságú Új Kezdet - jelentette be a szervezet elnöke. Gémesi György pártja céljának nevezte, hogy kormányzati alternatívát nyújtva végrehajtsa meghirdetett 12 pontját. Ezek között szerepel a korrupció felszámolása, a jogbiztonság, a szólásszabadság, az önkormányzatok függetlenségének biztosítása, valamint emberhez méltó egészségügy, nyugdíj és oktatás.

Franciaországban a rendőrség terrorelhárítási egysége nyomoz a párizsi Orly repülőtéren történt támadás ügyében. Szombat reggel egy férfi Allahot éltetve megpróbálta elvenni egy katonanő fegyverét, ezért két másik járőr agyonlőtte. A támadó korábban Párizs egyik külső kerületében arcon lőtt egy közúti ellenőrzést végző rendőrt, majd fegyverrel autóját átadására kényszerített egy nőt.

Franciaországban 11-en indulhatnak az elnökválasztás árpilis 23-i első fordulóban. A jelöltállítási folyamat pénteken fejeződött be, az alkotmánytanács tájékoztatása szerint 2 nőnek és 9 férfinak sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges legalább ötszáz képviselői vagy polgármesteri aláírást.

Az Egyesült Államok ellenállása miatt nem jutottak egyetértésre a protekcionizmus és a szabadkereskedelem ügyében a G20-ak pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a csoport németországi találkozóján. Az új washingtoni kormányzat kiáll a nemzetközi kereskedelem szabadságát gátló, protekcionista gazdaságpolitika mellett. Ezt azonban továbbra is elutasítja a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az Európai Uniót összefogó G20 csoport.

Újabb népszavazás lesz Skócia függetlenségéről - erősítette meg a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a konzervatív párti londoni kormány eltávolítsa Skóciát Európától. A politikus utalt arra, hogy a brit kabinet nemcsak az Európai Unióból, hanem a közösség egységes belső piacáról is ki akar vonulni.

Törökországban ismét kilátásba helyezte a halálbüntetés visszaállítását az államfő. Recep Tayyip Erdogan közölte: a legszigorúbb büntetés újbóli bevezetéséről várhatóan az elnöki rendszerről döntő népszavazás után határoz az ankarai parlament. Az Európai Unió már többször jelezte, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×