eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem hibázott az ügyész a lúgos orvos ügyében

Nem hibázott az ügyész a lúgos orvos ügyében

Nem követett el szakmai hibát az az ügyész, aki annak idején megszüntette a lúgos orvosként hírhedté vált B. Krisztiánnal szembeni büntetőeljárást – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina.

A vádhatóságtól a lap azt kérdezte, szakmai hibának számít-e, illetve jár-e a szervezeten belül valamilyen szankcióval, ha egy ügyész olyan nyomozás megszüntetéséről dönt, amelynek később újraindítását rendelik el, és aztán a bíróság a terhelt bűnösségét állapítja meg.

A lúgos támadás ügyében 2014 nyarán

a Fővárosi Főügyészség ügyésze készítette el a nyomozást megszüntető határozatot.

Ebben arra hivatkoztak, hogy nincs elég bizonyíték B. Krisztián ellen. A Legfőbb Ügyészség – panasz nyomán – az eljárás folytatását rendelte el, ami már vádemeléshez, később pedig a vádlott elítéléséhez vezetett.

Nem hibázott az ügyész a lúgos orvos ügyében

„A büntetőeljárási törvény szerint a bíróság és az ügyész a bizonyítékokat egyenként és összességükben szabadon értékeli, és a bizonyítás eredményét az így kialakult meggyőződése szerint állapítja meg. Bírói szakban is előfordul, hogy az elsőfokú bíróság felmenti a vádlottat, amely döntést a másodfokú bíróság megváltoztatja. Az eljárási törvényben biztosított

jogorvoslati rendszer pont azt a célt szolgálja, hogy egy adott ügyet több fórum is megvizsgáljon”

– fejtette ki Bagoly Bettina, majd hozzátette, a közvetett bizonyítékok eltérő mérlegelése nem számít szakmai hibának.

Ezzel szemben Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke a napokban egy sajtóbeszélgetésen kifejtette, egy bíró esetében nemcsak az veti fel a szakmai hiba lehetőségét, ha az általa hozott ítéletet hatályon kívül helyezi a másodfok, hanem az is, ha az ítéletét a fellebbviteli szint jelentősen megváltoztatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×