eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Több ezer adag kanyaró elleni vakcina érkezik

Több ezer adag kanyaró elleni vakcina érkezik

Továbbra is keresett a patikákban a kanyaró elleni védőoltás, de nincs akkora mennyiség, amennyire igény érkezik - tudta meg az InfoRádió gyógyszer-nagykereskedői forrásból. Információink szerint csütörtökre kerül több ezer adag vakcina a patikákba.

Megnövekedett az érdeklődés a kanyaró elleni védőoltás iránt Magyarországon, amióta Romániában az elmúlt egy évben járvány tört ki, és háromezer megbetegedés történt.

Az InfoRádió úgy tudja: korábban havi néhány 10 darab vakcina fogyott az országban, azért ilyen kevés, mert 1990 óta minden gyerek esetében 15 hónapos korban kötelező a védőoltás. Járvány azóta nem alakult ki, 2013-ban jegyezték fel az utolsó kanyarós megbetegedést. A 98 százalékos átoltottság biztosította, hogy a fertőzés ne terjedjen.

Most viszont, mióta februárban egy romániai állampolgár fertőzött Makón és 10 megbetegedést regisztráltak, megnőtt a kereslet az oltás iránt. A helyi járvány miatt veszélyeztetett Csongrád megyében, a makói kórházban már beoltották az egészségügyi dolgozókat, ahogy a szegedi klinikán is, ahol ápoltak kanyaróval fertőzött betegeket. A legfrissebb adatok szerint itthon 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek.

Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa azt mondta a múlt héten, hogy 800 adag vakcina áll rendelkezésre a központi készletből az egészségügyi dolgozók oltására, de ennek csak kis hányadát használták fel eddig. Oroszi Beatrix hétfőn pedig arról beszélt, hogy a patikákban is elérhetők lesznek pár napon belül a vakcinák.

Az InfoRádió úgy tudja: több patikában jelenleg is hiány van a kanyaró elleni oltóanyagból, nagykereskedői forrásból pedig úgy értesültünk, hogy a megtöbbszöröződött igényt a gyártók nehezen tudják kielégíteni. Mivel a vakcinák gyártása jóval bonyolultabb, összetettebb folyamat a tablettákhoz képest, ezért lassabb is, az előállításra sokat kell várni. Úgy tudjuk: pár százas adagokban tudnak csak szállítani 2-3 naponta a gyártók, ez pedig a szakemberek szerint is kevés.

Csütörtökön szűnhet meg ez a helyzet,

akkor kerül a patikákba több ezer adag oltóanyag.

Magyarországon nincs kanyarójárvány, azonban aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, egyéni döntés alapján kérheti háziorvosától az oltás beadását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×