Matolcsy újra beszélt a kormánybuktatásról

InfoRádió / MTI
2017. március 13. 17:16
A jegybankelnök még februárban, az Országgyűlés előtt említett egy 2015-ös kormánybuktatási kísérletet - erről volt szó hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések között.

Bárándy Gergely (MSZP) Matolcsy György jegybankelnök közelmúltbeli parlamenti felszólalását idézte, amelyben arról beszélt, hogy egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet folytattak, amely 2014 őszén indult el. Bárándy Gergely azt kérdezte a nemzeti bank elnökétől, van-e alapja a kijelentésének "vagy csak hülyeségeket beszélt". Ha van alapja, mi az?

Matolcsy György visszakérdezett: feltűntek-e Bárándy Gergelynek a 2014 őszén, telén és 2015 elején Magyarországon történtek. Ezzel kapcsolatban idézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki szerint 2014 őszén az akkori amerikai ügyvivő, André Goodfriend közvetlenül és direkt beavatkozott a magyar belpolitikai folyamatokba. "Egyetértek" - mondta Matolcsy György.

A jegybankelnök idézett a DK-s Ara-Kovács Attilától is, aki a Magyar Narancsban azt mondta: az amerikai profi diplomáciai beavatkozás már most oly mértékben billentette ki az orbáni világrendet a sarkaiból, ahogyan azt semmilyen magyar politikai erő nem lett volna képes, és folytatás várható.