Póta György: logikus lenne, hogy kötelező legyen a bárányhimlő elleni védőoltás is

Infostart
2017. március 7. 17:57
Több tízezer gyerek betegszik meg bárányhimlőben évente, minden századiknál kórházi kezelést is igénylő, súlyos szövődmény is kialakul. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint, ha kötelező lenne a bárányhimlő elleni oltás, drasztikusan csökkenne a fertőzések száma.

A bárányhimlő az egyetlen olyan klasszikus gyermek fertőző betegség, amely még nem szerepel a kötelező oltási rendben, ezért a leggyakoribb megbetegedéssé vált, évente 30-40 ezer a fertőzések száma – mondta el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

„A bárányhimlő bármilyen életkorban jelentkezhet, már az anyai védettség elmúltával, 2-3 hónapostól kortól kezdve találkozunk bárányhimlős gyerekekkel. A kezelés egy csecsemőnél, mint egy nagyobb gyereknél, de a csecsemő- vagy nagyon kis korban elkapott bárányhimlő sem veszélyesebb lefolyású, mint később. Bármilyen életkorban, bármilyen betegséghalmazban lehetséges szövődmény, nincs kiemelt korosztály.”

Logikus lenne, hogy kötelező

Ha a bárányhimlő elleni védőoltás is bekerülne a kötelezők közé, évente 30-40 ezer gyerek nem betegedne meg – jelentette ki Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette, ráadásul még egy normális lefolyású bárányhimlő is nagyon legyengíti az ellenállóképességet.

„A bárányhimlő utáni időszakban könnyebben és súlyosabban betegszenek meg a gyerekek.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Póta György: logikus lenne, hogy kötelező legyen a bárányhimlő elleni védőoltás is
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást