eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Közel négymillió adóbevallást készít el a NAV - hírösszefoglaló

A szerb-magyar határszakasz további megerősítéséről is dönthet az Országgyűlés a hétfőn kezdődő kéthetes ülés elején. Párttá alakul, és elindul a választásokon a Momentum. A nap legfontosabb hírei.

A szerb-magyar határszakasz további megerősítéséről is dönthet az Országgyűlés a hétfőn kezdődő kéthetes ülés elején. A négynapos ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az interpellációk és az azonnali kérdések hangozhatnak el. A képviselők kedden dönthetnek a déli határzár szigorításáról, amely alapján a szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal is épülne és emellett a bevándorlók nem mozoghatnának szabadon az országban. Emellett a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításához kapcsolódó törvénymódosításokról is határozhat a parlament. Az Országgyűlés a jövő hét utáni hétfőn, március 13-án választhatja meg a következő köztársasági elnököt a következő öt évre.

A tervek szerint hétfőn hallgatja meg a főpolgármestert a parlament gazdasági bizottsága a 4-es metróberuházással összefüggő OLAF jelentés ügyében. Tarlós István korábban azt jelezte: kész elmenni a találkozóra. Bánki Erik, a testület fideszes elnöke arról beszélt: a főpolgármestert arról az időszakról kérdeznék, amikor a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként 2006-2010 között több kezdeményezést tett a metróberuházással összefüggő ellentmondások tisztázásra.

Be kell oltani a Romániával határos megyékben azokat az egészségügyi dolgozókat, akik korábban csak egy vakcinát kaptak a kanyaró ellen. Erről azután beszélt az országos tiszti-főorvos, hogy a makói kórházban teljes zárlatot kellett elrendelni, mert több dolgozó megfertőződött a betegséggel. Szentes Tamás az M1 műsorában azt mondta: a megbetegedett egészségügyi dolgozók jól vannak. Korábban az intézmény tíz munkatársánál jelentkeztek kanyaró megbetegedésre utaló tünetek, közülük ötnél már laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést. Az ÁNTSZ a romániai kanyarójárvány ismeretében arra hívja fel a figyelmet, hogy magyarországi eredetű kanyaró megbetegedés 2002 óta nem fordult elő. A hosszú távú védettségért 1989-től már két védőoltás is elő van írva. Az Országos Epidemiológiai Központ korábban közölte: a magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen.

Mintegy 3,8 millió embernek készíti el adóbevallása tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - mondta a NAV adóügyi főigazgatója Sinkáné Csendes Ágnes az M1 műsorában kiemelte: az elkészült szja-bevallás tervezetéhez ügyfélkapun keresztül lehet majd hozzáférni, a webes felületet a héten a szakma tesztelte és - mint mondta - pozitív volt a fogadtatása. Szólt arról is, hogy azok, akik nem használják az ügyfélkapus rendszert, március 15-ig telefonon, sms-ben vagy személyesen is igényelhetik, hogy papír alapon is kiküldjék számukra a bevallási tervezetet.

Párttá alakul, és elindul a választásokon a Momentum Mozgalom. A szervezet szombati közgyűlésén döntött arról is, hogy a név nem változik. Az elnöki posztjért Fekete-Győr András indult, őt egy évre választották meg a tagok, a 2018-as parlamenti választásokra ő vezeti a szervezetet. A tervek szerint a választáson 106 egyéni jelöltet állít a párt, és kormányképes erővé kíván válni.

Önálló jelöltet indít az LMP az április 23-ai zuglói időközi önkormányzatiképviselő-választáson. Gál József, a párt szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a párt célja a teljes magyar politikai élet megújítása és a többi pártéval nem összeegyeztethető elképzelései vannak. Az LMP Csordás Balázs Gyula 22 éves közgazdászt indítja az időközi választáson. A 14. kerület 3. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselő-választást április 23-án, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

A Nagy-Britanniában élő külföldi uniós állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a londoni parlament illetékes bizottsága a brit kormányt. A testület szerint elfogadhatatlan, hogy az érintetteknek bizonytalanságban kell élniük. Theresa May brit miniszterelnök hivatalos álláspontja az, hogy a külföldi uniós állampolgárok jogainak garantálásáról a brit tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon kell majd megállapodni, viszonossági alapon. Az alsóházi bizottság adatai szerint 3,2 millió külföldi uniós állampolgár él Nagy-Britanniában, a magyarok létszámát 82 ezerre becsülte.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×