Ezeket feltétlenül tudatosítani kellene a gyerekekben

Infostart
2017. március 5. 09:37
A dohányzás, az elhízás és a mozgásszegély életmód a legnagyobb népegészségügyi problémák Magyarországon - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, aki szerint nagyon hiányzik az iskolákból egy egészségre nevelő program.

Társadalmi szinten jellemző, hogy rohanunk a pénz után, és közben nem marad időnk magunkra. Tóth Kálmán szerint az aktív korú emberek többsége nem fektet hangsúlyt a megelőzésre, hanem csak akkor ijednek meg, amikor már megjelenik a konkrét betegség. Pedig ezeket meg lehetne előzni megfelelő életmóddal és rendszeres szűrésekkel.

Egyre korábban jelennek meg a szív- és érrendszeri betegségek. Már a fiatal korosztály sem tesz annyit az egészségéért?

– Hiányzik az általános iskolákból, de a középiskolákból mindenképpen egy egészségnevelő program. Rá kellene mutatni, hogy ha valaki már korán elkezd dohányozni vagy egészségtelenül táplálkozik és fiatalon túlsúlyos lesz, abból általában egészségtelen életmódú felnőtt és előbb-utóbb érbeteg lesz.

A magyar lakosság az uniós átlaghoz képest jóval többet dohányzik és jóval több alkoholt fogyaszt. De felmérésekből azt is tudjuk, hogy a dohányosok egy része hajlandó lenne leszokni. Kap a lakosság szakmai segítséget az egészségügyben, ha szeretne a káros szenvedélyeitől megszabadulni? 

– Intézményesített szinten már csak akkor foglalkozunk ezekkel a problémákkal, ha már valamilyen esemény bekövetkezett. Az életmód-ambulanciák elsősorban a kardiológiai és a kardiovaszkuláris rehabilitáció részei. A klasszikus egészségmegőrzés és primér prevenció sajnos közel sem működik olyan szinten, mint kellene.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az iskolákban nagy szükség lenne egészségügyi felvilágosító programra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást