eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A véres valóság: kettészakadnak a kisgyerekes anyukák

A véres valóság: kettészakadnak a kisgyerekes anyukák

Szinte kettészakadnak a kisgyermekes szülők a munkahelyi és az otthoni teendők összeegyeztetése miatt – mondta az InfoRádiónak a Helló Anyu családbarát közösségi tér és ökokávézó megalapítója. Lipták Orsolya szerint ma még mindig nem elég elfogadott a társadalomban a részmunka vagy a rugalmas munkavégzés.

„Nagy általánosságban a családon belül még mindig nagyon konzervatív módon történik a munkamegosztás. Már a kisgyermekes időszak alatt kialakul az, hogy mivel az anya úgyis otthon van a gyerekkel, ő csinálja a házimunkát. Ez pedig nagyon sokszor átmegy arra az időszakra is, amikor már az anya is dolgozik, és igazából ketten járulnak hozzá a családfenntartáshoz anyagilag is” - hívta fel a problémára a figyelmet Lipták Orsolya.

„Ezért abszolút logikus lenne, hogy

a háztartás és a gyereknevelés is megosztva legyen kettőjük között. Ám ez sokszor nem így történik”

- véli a Helló Anyu családbarát közösségi tér megalapítója.

A vezető szerint nagyon sok teendő van ezen a területen, hogy a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésébe az egész család beszálljon és nagyon fontos, hogy a családon belül és munkahelyi szinten is kialakuljon ez a jó gyakorlat.

Enélkül ugyanis Lipták Orsolya szerint

mindenképpen szétszakad az anya:

ha otthon nem tartják tiszteletben, hogy dolgozik, vagy ha a munkahelyén azt nem tartják tiszteltben, hogy a kisgyereke miatt esetleg hamarabb fel kell állnia az asztaltól, hogy odaérjen a bölcsibe vagy mert beteg a gyereke.

„A részmunkaidős vagy a rugalmas munkavégzésnek nincs kultúrája Magyarországon. Nagyon sok olyan hiedelem van, ami arról szól, hogy biztosan nem is dolgozik az,

aki távmunkában dolgozik, vagy kevesebbet dolgozik az, aki részmunkaidőben dolgozik”

- sorolta Lipták Orsolya.

Ha pedig ez a céges kultúrába nincs beépítve, akkor nagyon sokszor előfordul, hogy csúnyán néznek arra, aki négy-hatóra munkavégzés után feláll az asztaltól – tette hozzá.

A Helló Anyu családbarát közösségi tér megalapítója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ennek legyen egy olyan vállalati kultúrája, gyakorlata, aminek köszönhetően mindenki elfogadja, hogy ez egy létező dolog, és sokszor valójában hatékonyabban végeznek munkát azok, akik részmunkaidőben dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×