eur:
393.78
usd:
369.36
bux:
65706.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Itt ingyen jelentkezhet szűrővizsgálatra

A cukorbetegség és a szembetegségek kezelésére szolgáló új terápiák jelenhetnek meg hamarosan - mondta az InfoRádiónak adott interjújában Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója annak apropóján, hogy az intézmény az egyik debreceni plázában három napon keresztül ingyenesen végez szűrővizsgálatokat.

A szűrővizsgálatok azt célozzák, hogy a problémákat minél hamarabb, időben felismerjék – emelte ki a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

„A magasvérnyomás- és a cukorbetegségre, de a magas vérzsírszintre is az jellemző, hogy évekig fennállhat úgy, hogy nem okoz semmilyen panaszt, ennek ellenére kifejti a káros hatását. Gyakran egy koleszterinszinttel is már csak az intenzív osztályon találkozunk, egy szívinfarktus után.”

Szűrővizsgálatokkal ezek a problémák időben felismerhetők és hatékonyan kezelhetők, így csökkenthető a rizikója egy életet rövidítő eseménynek – hangsúlyozta Páll Dénes.

„Nagyon nagy a szórás abban, hogy a betegség kialakulása után mennyi idővel kerülnek orvoshoz az érintettek. Sokszor csak jócskán, akár a kialakulása után hat-nyolc évvel később ismerik fel a magasvérnyomás- és a cukorbetegséget. Ezt onnan tudjuk, hogy már a szövődményekkel találkozunk, akár a szívben, az agyban vagy a vesében. Ez arra enged következtetni, hogy tartósan, hosszú évek óta létezik a probléma.”

Páll Dénes jelezte, a Debreceni Egyetem a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kezelésének, valamint a szemészeti, az allergológiai, a reumatológiai betegségek új terápiáinak nemzetközi kutatási programjában vesz részt.

A "Vigyázunk az egészségére” mottójú rendezvényen vércukorszint-méréssel, vérnyomás-ellenőrzéssel várják az egészségtudatos érdeklődőket. A látogatók szív- és érrendszeri rizikóbecslésen is részt vehetnek, ahol a fokozott rizikójúak személyre szabott egészségügyi tanácsadásban is részesülhetnek.

Páll Dénes elmondta, a kiállításon beszámolnak az új terápiás lehetőségekről, azok előnyeiről is és az is kiderül, hogy miként lehet részt venni ezekben a vizsgálatokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×