Meghosszabbítja az ország területére érvényes migrációs válsághelyzetet a kormány - a nap hírei

InfoRádió
2017. március 2. 22:03
A kettős mérce megakadályozását kezdeményezik az élelmiszerek minősége ügyében a visegrádi országok kormányfői. Megkezdődött az Arany János emlékév.

Szeptember 7-ig meghosszabbítja az egész ország területére érvényes migrációs válsághelyzetet a kormány - jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: ehhez kapcsolódik az idegenrendészeti őrizet visszaállítása, valamint a határ megerősítése. A tárcavezető bejelentette, hogy 2060-ig szóló demográfiai program készül, amelynek része lesz az oktatási rendszer erősítése és a gyermekszám növelése. Közölte azt is, hogy az olimpia rendezésének lemondása ellenére több fejlesztés megvalósul Budapesten, így megépül a gyorsvasút a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre.

A kettős mérce megakadályozását kezdeményezik az élelmiszerek minősége ügyében a visegrádi országok kormányfői, ezért közös munkacsoportot hoznak létre. Orbán Viktor miniszterelnök a varsói V4-es kormányfői csúcstalálkozó után elmondta: az uniós piacon ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai. Robert Fico szlovák kormányfő az ügy kivizsgálására szólította fel Brüsszelt.

Összesen 6 területen támogatja Bosznia-Hercegovina integrációját Magyarország - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szarajevói látogatásán azt mondta:: gazdasági fejlesztéssel, illetve az európai integrációs folyamat felgyorsításával lehet a legjobban kezelni a nemzetek és etnikumok közötti, alapvetően a múltból fakadó konfliktusokat.

Több mint 1.500 milliárd forintos vasútfejlesztés indul el vagy fejeződik be a következő években - közölte a közlekedésért felelős helyettes államtitkár. Mosóczi László közölte: a hazai és európai uniós forrásokból az elővárosi vonalak és vasútállomások korszerűsítése valósulhat meg. A helyettes államtitkár megemlítette a kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád vasutat is.

Még a tavaszi ülésszakban benyújtja a Fidesz a választási törvény módosítását. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese az InfoRádióban megerősítette: a döntően technikai csomag érinti majd a kampányfinanszírozás kérdését is, a javaslatról előzetesen ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

Még ebben a kormányzati ciklusban ingyenessé válhat az első középfokú nyelvvizsga - erősítette meg az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: a kabinet elvi támogatását adta a feltételek kidolgozásához.

A méltósággal, szerényen végzett munka erényeiről beszélt a köztársasági elnök az Arany-emlékév rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén. Áder János Nagyszalontán, a költő szülővárosában úgy fogalmazott: a 200 évvel ezelőtt született Arany János alakja azt üzeni az utókor számára, hogy a szerényen végzett munka is ér annyit, mint a zajos siker.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint megoldást jelenthet a szakemberhiányra a diplomás ápolók mesterfokú képzése. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélte: ezzel javulhat a betegellátás minősége is. Betlehem József miniszteri biztos megerősítette: ősszel három egyetemi képzőhelyen indul a szakápolók egyetemi mesterképzése.

Rendszerszintű és szemléletbeli átalakítást tart szükségesnek az egészségügyben a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Dénes Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: az államnak a nemzeti össztermék legalább 6 százalékát kellene az egészségügyre költenie. A szakorvosi érdekképviselet vezetője szerint az Egyesült Királyság uniós kilépése után még nagyobb szükség lesz a magyar orvosokra a szigetországban.

Öt népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának az LMP a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozására. Szél Bernadett, a párt társelnöke elmondta: a céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben. Hozzátette: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az megakadályozza referendum kiírását a kérdésben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint súlyos likviditási gondokat okoz a magyar könyvszakmának az Alexandra csoporthoz tartózó Könyvbazár Kft. több mint 3 milliárd forintos tartozása. Kocsis András Sándor elmondta: az egyesülés azt kéri a kormánytól, hogy az állam vásárolja fel a Könyvbazár Kft. kötelezettségeit. Ezzel meg lehetne akadályozni egy könyvpiaci leárazási hullám elindulását, kiadók és munkahelyek megszűnését.

Az ezredforduló óta a második leghidegebb volt az elmúlt tél Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint nem csak a január, hanem az egész téli évszak hidegebb volt a szokásosnál, pedig az utolsó téli hónap mintegy 2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint egy átlagos február. A január több mint harminc éve nem volt ilyen hideg Magyarországon.

Szurkolói kártyát bocsát ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség az idei oroszországi Konföderációs Kupán, valamint a jövő évi világbajnokságon. A FIFA a futball-huliganizmus visszaszorítására tett erőfeszítésekkel indokolja az azonosító kártya bevezetését, amely tartalmazza majd birtokosa fényképét, személyes adatait, így az Oroszországba való belépésnél vízumként is használható lesz.