eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Novembertől nem kell sorban állni a receptért

Március elején harminc patikában kezdődik el az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak szeptember elejétől csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás novemberben lesz – írta a Magyar Nemzet.

Novemberben már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie annak rendszerébe – mondta a Magyar Nemzetnek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Ahhoz, hogy mindez határidőre megkezdődhessen, többek között az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell. A recepteket az orvosoknak a rendszeren keresztül zökkenőmentesen kell tudniuk beküldeni.

A vények jelenleg papíralapúak, azokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sokszorosítja, sorszámozza. Ugyanez a vény egyben a patika társadalombiztosításnak való elszámolása alapját is adja. Utóbbi az oka annak, hogy a vényen nemcsak a betegazonosító adatok, valamint a felírt gyógyszer neve és mennyisége szerepel, hanem a támogatási kategória megnevezése is. Ezt az orvos aláírásával és bélyegzőjével hitelesíti.

A gyógyszertárakban a kísérleti időszak után

a tervek szerint novembertől lehet használni az e-receptet.

Az e-recept bevezetése az egészségbiztosító számára komoly előrelépést jelent, ma ugyanis csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Emellett ködbe vész a betegek együttműködési készsége is – vagyis hogy a felírt recepteket ki hogyan váltja ki.

A változás a betegek számára is jelenthet előnyöket. Például krónikus betegségek esetén a stabil, fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet váltani.

Azaz nem kell havonta sorban állni az orvosnál.

A gyógyszertárakban a kísérleti időszak után a tervek szerint novembertől lehet használni az e-receptet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×