Március és április a kiemelt ellenőrzések időszaka

InfoRádió
2017. március 1. 14:38
Az elmúlt napokban beköszöntött szárazabb és melegebb időjárás miatt ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, az előző napok mindegyikén kétszáznál is többször riasztották ilyen esethez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.

A statisztikák szerint a vegetációtüzek legnagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza, vagyis felelős megtartással és odafigyeléssel a károk megelőzhetőek, a tűzoltói beavatkozások költségei pedig megtakaríthatóak lennének.

A tavasz beköszöntével megkezdődtek a kerti munkálatok,

a megmetszett fák, szőlők levágott nyesedékeitől sokan égetéssel próbálnak megszabadulni.

Nemcsak a kiskertekben indult meg a munka, hanem a mezőgazdasági művelésű területeken, erdészetekben, faiskolákban is, és a tavak, folyók, vízpartok, nádasok kezelése is zajlik már. A mezőgazdasági művelés közben keletkezett száraz növényzet elégetése során azonban káros anyagok jutnak a levegőbe, az elszabaduló tűz pedig komoly rombolást végez a növény- és állatvilágban egyaránt.

Csak február végéig 929 szabadtéri tűzesetről szóló bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányító központjaiba, a lángok 1400 hektárnyi területen pusztítottak. A megsemmisült javak több millió forintnyi értéket képviselnek, és a tűzoltás is jelentős költséget jelent - közölte a katasztrófavédelem.

A levegő védelméről szóló kormányrendelet levegővédelmi szempontból tiltja, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) pedig tűzvédelmi szempontból korlátozza a hulladékok nyílt téri égetését. Az OTSZ rendelkezései értelmében (ha jogszabály másként nem rendelkezik) tilos a lábon álló növényzet, tarló, valamint a növénytermesztés közben, valamint a belterületi ingatlanok használata közben keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a települések belterületi részein az önkormányzat rendeleteiben foglaltak szerint lehet égetni, de 

ha ilyen rendelkezést az önkormányzat nem hozott, akkor tilos a hulladékokat égetéssel megsemmisíteni. 

Az OTSZ szerint külterületen az ingatlan tulajdonosa vagy használója legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen végezhet irányított égetést, amennyiben azt a jogszabályok megengedik.

Az égetés feltételeit azonban a tűzvédelmi hatóságnál előzetesen engedélyeztetni kell.

Az egyre nagyobb számban jelentkező szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek már megkezdték azokat az ellenőrzéseket, amelyek során

a szabadtéri tűzmegelőzési szabályok betartását vizsgálják,

elsősorban azokon a helyeken, amelyek a korábbi évek tapasztalatai és adatai szerint vegetációs tüzek szempontjából kockázatosnak minősülnek. A szakemberek a februárban több mint háromszáz helyen elvégzett ellenőrzést márciusban és áprilisban immár kiemelt feladatként folytatják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hajdu Márton, az OKF szóvivője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást