eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Itt az uniós versenyképességi lista - nem szívderítő a magyar helyezés

Egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot. A környező országokban vannak kiemelkedő régiók. A Brexit viszont elviszi az unió legjobbjait.

Az Európai Unió hétfőn közölte a régiók versenyképességi statisztikáit. Utoljára három éve készült hasonló felmérés. A versenyképességet így definiálták: egy régiónak azon képessége, hogy vonzó és fenntartható környezetet biztosítson cégeknek, az ott élőknek és az ott dolgozóknak. Vagyis azt pontozták, hogy mennyire jó az adott régióban élni és vállalkozni. Az EU-ban 263 régió van, Magyarországon belül 7 - idézi a kimutatást a 444.hu. A statisztika szerint:

  • Egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot, bár Közép-Magyarország (Budapest és környéke) elég közel van hozzá.
  • 2013 óta mind a 7 magyar régió rontott a helyezésén, és Észak-Magyarország különösen sokat rontott, és így rákerült a lecsúszó régiók listájára is, az egykori kommunista országok régiói közül egyetlenként.
  • Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes magyar régió a legutolsók között van, Észak-Magyarország konkrétan az utolsó előtti egész Európában.
  • Nagyon rossz pontokat kapott Magyarország az alapfokú oktatására és az állami intézmények hatékonyságára is.
  • Budapest és környéke (Közép-Magyarország régió) egyáltalán nem számít szegénynek az EU-ban, a GDP-je egyenesen átlag feletti, ebből a szempontból 84. a 263 régióból. Ám a most közölt versenyképességi listán csak a 152. Ez arra utal, hogy hosszú távon hanyatlás vár rá. A rossz irányt mutatja, hogy 2013-ban még 144. volt a versenyképességi listán.
  • A többi magyar régió az EU első kétharmadába sem került bele. A fenti osztályzási rendszerben 5-ből 2-est kapott Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl, az ország összes többi régiója pedig a legrosszabb, 1-es osztályzatot kapta.
  • A V4 csoportból három régió kapott az EU-s átlag feletti pontot: Pozsony (Szlovákia), Prága (Csehország) és a Prágát körbevevő Közép-Csehország.
  • 2010 és 2013 között az összes magyarországi régió stagnált, vagyis amióta ezt a statisztikát készítik, annyi érdemi változás történt, hogy egy magyar régió (Észak-Magyarország) érdemben gyengült, a többi versenyképessége pedig nem javult.

A Brexit a legversenyképesebbeket viszi el

Az EU 10 legversenyképesebb régiójából négy Nagy-Britanniában van, köztük az első két helyezett is (London és Dél-Kelet-Anglia). Az élbolyban egy holland (Utrecht), egy svéd (Stockholm), egy dán (Koppenhága és környéke), egy francia (Párizs és környéke), egy német (München és környéke) illetve Luxemburg szerepel még.

Az utolsó 10 helyezett között három román, öt görög, egy bolgár és egy francia régió (a dél-amerikai Guyane) szerepel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×