eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb magyar Oscar - ez a nap híre, de sok fontos dolog történt még - hírösszefoglaló

Deák Kristóf Mindenki című alkotása kapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar gálán. A fiatalok vidéken maradását, illetve oda költözését támogató pályázat indul Esély Otthon címmel. Reagál a külső ingerekre az olaszországi magyar buszbaleset pénteken hazahozott sérültje - válogatás a nap híreiből.

Deák Kristóf Mindenki című alkotása kapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar gálán. Deák Kristófnak a Mindenki az első rövidfilmje, amely a Médiatanács magyar média mecenatúra programja támogatásával készült. A gyerekszereplők pizsamapartival ünnepeltek.

A Los Angelesi gálán a Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat, bár elsőre a díjátadók egyik legnagyobb bakijával nem ezt a filmet jelentették be. A Kaliforniai Álom a legjobb rendező, operatőr, filmzene és film-betétdal díját is elnyerte. Női főszereplője, Emma Stone a legjobb színésznőnek járó Oscar díjat kapta. A legjobb férfi színész Casey Afflack lett, a Régi város című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában iráni alkotást díjazott az amerikai filmakadémia. Az ügyfél rendezője, Aszgar Farhadi második alkalommal nyerte el az aranyszobrot.

Az olimpiai pályázat visszavonása volt az Országgyűlés napirend előtti felszólalásainak legfontosabb témája. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője gyávának nevezte a miniszterelnököt és a kormányt azután, hogy Orbán Viktor a főpolgármesterrel úgy döntött, visszavonja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot. A jobbikos Lukács László György szerint az olimpiai pályázatra szánt, fel nem használt forrásokat nem területi alapon, hanem az egész ország javára az oktatásra vagy még inkább az egészségügyre kellene fordítani. Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált, hogy az olimpia megrendezéséhez nem többségre, hanem egységre van szükség, amiből a baloldali pártok hátráltak ki.

Magyarország üdvözli a civil társadalom részvételét az Európa előtt álló kihívások megoldásában - jelentette ki az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának a magyar jogállamiság helyzetével is foglalkozó meghallgatáson hangsúlyozta: a kabinet nyitott a párbeszédre, számos kérdést sikerült már lezárni konstruktívan. Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: nagyon kevés függetlennek tekinthető médium maradt Magyarországon, mert számos médiacég a kormányhoz közel álló üzletemberek kezébe került. Gárdos Tódor, az Amnesty International kutatója az emberi jogok biztosításának csorbulásáról, a demokratikus viták hiányáról, illetve a civil szervezetek elleni kormányzati fellépésről beszélt.

Magyarország jó kapcsolatokat szeretnek kiépíteni Romániával, ehhez pedig párbeszédre van szükség - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a román külügyminiszterrel folytatott budapesti tárgyalás után közölte: Románia Magyarország második legfontosabb exportpiaca, és az Eximbank 514 millió eurós hitelkeret nyit a vállalatközi együttműködések ösztönzésére.

A fiatalok vidéken maradását, illetve oda költözését támogató pályázat indul Esély Otthon címmel - jelentette be a család és ifjúsági ügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta, a pályázat keretösszege 10 milliárd forint. A felhívásra 3 és 20 ezer lakos közötti települések pályázhatnak, 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el.

A foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkár szerint a munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta mintegy 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál. Cseresnyés Péter azt mondta: 2016-ban a programban körülbelül 900 ezer munkavállaló dolgozott. Szólt arról is, hogy a munkáltatók a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása után 2013-ban 97 milliárd, 2014-ben mintegy 125 milliárd forint kedvezményt vehettek igénybe. Hangsúlyozta, hogy 2015-ben már 130 milliárd, tavaly pedig 142 milliárd forint volt a kedvezmény mértéke.

A Közép-Európában forgalmazott élelmiszerek eltérő minőségének problémájával is foglalkozik a négy visegrádi állam miniszterelnöke a csütörtöki varsói csúcstalálkozón - közölte a lengyel kormányszóvivő. A témát a napokban vetette fel Robert Fico szlovák miniszterelnök. A problémára korábban magyar és cseh politikusok is felhívták a figyelmet.

Reagál a külső ingerekre az olaszországi magyar buszbaleset pénteken hazahozott sérültje - közölte a Honvédkórház orvosigazgatója. Tamás Róbert elmondta: az orvosok bizakodnak, hogy a koponyasérüléssel ápolt beteg állapota változni fog. Szólt arról is, hogy az égési sérülést szenvedett 50 év körüli nő és férfi állapota stabil, a negyedik, súlyos égési sérüléssel ápolt betegre azonban még több műtét vár.

Közös gyógyszeripari kutatást végez a Richter a Szegedi Tudományegyetemmel és Biológiai Kutatóközponttal. A közös kutatás-fejlesztési projekt nőgyógyászati és biotechnológiai témában zajlik. A tavaly év végén indult, majdnem 5 milliárd forint költségvetésű közös projekt nagyjából fele vissza nem térítendő támogatás.

Hosszan tartó betegség után elhunyt Berek Kati érdemes és kiváló művész. A nemzet színésze 87 éves volt. Berek Kati számos filmben szerepelt, az István, a király című rockopera bemutatóján, 1983-ban a címszereplő anyját, Saroltot alakította. 2000 augusztusában a Nemzet Színésze cím első tizenkét tulajdonosának egyike lett. Berek Katit a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×