Feloszlott a milliárdos csalás gyanújába keveredett szövetkezet

InfoRádió
2017. február 27. 16:14
Feloszlatta magát az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott, korábban Farkas Flórián miniszterelnöki biztos által vezetett, és több mint másfél milliárd forintos uniós pályázati pénz szabálytalan elköltésének gyanújába keveredett Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet - írja a RomNet.

A RomNet az ORÖ képviselőitől tudta meg, hogy a foglakoztatási szövetkezet múlt heti, Balassagyarmaton tartott zárt ülésén kimondták a szervezet jogutód nélküli feloszlatását. Az ülésen csak a szövetkezet vezetése vett részt, a több mint 700 fős tagság nem kapott értesítést. A szövetkezeti tagok még nem kaptak írásbeli értesítést a feloszlatásról.

Az ORÖ által még 2003-ban létrehozott szövetkezet neve alatt futott az ORÖ botrányokkal övezett, Híd a munka világába projekt, amellyel kapcsolatban a Nemzeti Adó és Vámhivatal éppen két éve folytat nyomozást jelenős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. A hivatalos nevén "Híd a munka világába" Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet, elvileg azért jött létre, hogy keretet nyújtson több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású ember felzárkózására, és a szövetkezet a tagjai számára biztosítja a foglalkoztathatóság feltételeit, valamint vállalja a munkaerő-szervezéssel kapcsolatos feladatokat - írta a RomNet.

A szervezet alapító-elnöke Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos volt, aki egy évvel azután mondott le pozíciójáról, hogy a program körüli 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt a hatóságok nyomozást rendeltek el. A NAV körülbelül ötven embert hallgatott ki tavaly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig úgy döntött, hogy visszafizetteti az ORÖ-val a Híd a munka világába programra felvett 1,6 milliárd forintot.