eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla

Rengeteg rab próbált öngyilkos lenni a magyar börtönökben

Az utóbbi években 151 öngyilkossági kísérlet történt a magyar börtönökben. Öngyilkosságot általában azok a fogvatartottak kísérelnek meg, akiknek nem rendezett a kapcsolattartásuk, szabadulásuk után nem várja őket senki, vagy hosszabb tartamú ítélettel rendelkeznek.

Saját borotvájával kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni a Péntek László a múlt héten a szegedi Csillag börtönben. A férfit 2013 nyarán ítélték jogerősen életfogytiglanra Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolása miatt. Péntek László leghamarabb negyven év raboskodás után bocsátható először feltételesen szabadságra

A Délmagyar.hu arról írt, hogy a magyar börtönökben az elmúlt négy évben 151 öngyilkossági kísérlet történt. A BvOP közlése szerint ezen cselekedetek mögött közvetlen öngyilkossági szándék húzódott.

A próbálkozások hátterében nem minden esetben áll feltétlenül valós meghalási szándék. Az elítéltek közül sokan feszültséglevezetésként vagdossák meg magukat, vagy tettükkel valamit el szeretnének érni, és így manipulálják környezetüket. Az ilyen kisebb súlyú önkárosításokról nincs pontos adat.

A legtöbb öngyilkosságot vagy kísérletet a hosszú időre bebörtönözöttek hajtják végre. Tavaly év végén, a Csillag börtönben a tényleges életfogytiglanra ítélt balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltán és a gyálaréti családirtó Miklósi Viktor lett öngyilkos.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×