eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor
Kósa Lajos szerint azért készül a Fidesz, amiért Lionel Messi edzésre jár

Kósa Lajos szerint azért készül a Fidesz, amiért Lionel Messi edzésre jár

A Fideszben is megkezdték a választási felkészülést - mondta el Kósa Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormánypárt frakcióvezetője beszélt arról is, az egészségügyben nem lehet hirtelen áttörésszerű változást elérni.

Készül a Fidesz

A Fidesznek az egyéni választókerületek hozzávetőleg 90 százalékában megvannak a jelöltjei a 2018-as országgyűlési választásra, négy választókerületi elnök személye nem ismert még – mondta Kósa Lajos. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hozzátette, strukturális és szervezetépítési kérdésekben is jól áll a nagyobbik kormánypárt.

Arra a kérdésre, hogy ennyi megnyert választás után miért kell ilyen korán megkezdeni a felkészülést, Kósa Lajos így válaszolt.

„Miért jár Lionel Messi edzésre?

Nem ő a világ egyik legjobb focistája? Nem tud focizni? Mi a francnak jár edzésekre? Minek gyakorolni? Egy szervezet esetében a folyamatos üzemeltetés kapcsán, főleg ha az ilyen kampányszerű, kell készülni, oktatásokat, tréningeket szervezni, kampánycsapatot összeállítani, őket kiképezni. Minden kampány más. Nagyon nagy munka, durván százezer ember munkáját kell összehangolni.”

Köztársasági elnökről

Kósa Lajos azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy újabb öt évre Áder János lesz az államfő, azonban jelezte, volt vita a Fideszben, hogy ki legyen a következő köztársasági elnök.

„Nem önmagában nevek, hanem szempontok merültek fel. Végül is egyöntetű volt, hogy Áder Jánost kérjük fel. A következő időszak politikai történéseit nagyjából meg lehet becsülni, ahhoz milyen típusú, karakterű köztársasági elnökre lenne szükség, figyelembe véve, hogy mi Magyarországon ma az alkotmányos szerepe a köztársasági elnöknek.”

Egészségügyről

Az egészségügy állapotáról Kósa Lajos azt mondta, nem lehet áttörésszerű változásra számítani, azonban látni kell, hogy a Fidesz kormányzása kezdetén a várólistákon 78 ezer ember volt, ami mára 28 ezerre apadt – ennek ellenére vannak olyan ellenzékiek, akik a várakozók számának növekedéséről beszélnek.

„Nincs ma olyan egészségügyi ellátószervezet, ami ne kapott volna nagyon komoly fejlesztést. 95 százalékát európai forrásokból felújítottuk.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, mindeközben megkezdték az egészségügyi alkalmazottak bérének rendezését, a területre fordított kiadások növekednek, az orvoselvándorlás pedig csökken.

Olimpiáról

Néhány nap múlva várható a döntés a budapesti olimpiai pályázat sorsáról.

„Az ellenzék hitszegése az olimpia ügyét szemmel láthatólag annullálta. Szinte szükségtelen a népszavazás, mert a budapesti olimpia ügye olyan mértékben kapott halálos szúrást, hogy azt nem lehet reparálni.”

Kósa Lajos elmondta, a határidők szerint, ha nincs fellebbezés, július 16-án lehet népszavazást tartani, a döntés szeptember elején van. Ha valaki politikai érdekből fellebbez, mert az olimpiát akarja kormányellenes platformmá szervezni, akkor októberben lehet népszavazás. Akkor meg már miről? Addigra eldől, ki rendezi az olimpiát – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

„Ebből a szempontból a kezdeményezők is tudták, hogy ez alkalmatlan eszköz, mert nem tud eredménye lenni kellő időben.”

A jogi helyzetről a Fidesz parlamenti frakcióvezetője elmondta, a pályázatot a Főváros tudja visszavonni. Kósa Lajos elmondta, a kormány, a frakció, a MOB és a Főváros közös álláspontot alakít ki, de „a balhét nem a Főváros és legkevésbé sem Tarlós István viszi el.” A frakcióvezető úgy fogalmazott, a Momentum hátbaszúrta a sok infrastrukturális fejlesztést, ami a fővárosiak érdeke is lenne.

„A fővárosiak járnak a legrosszabbul. Valamilyen döntés, szerintem, egy héten belül lesz.”

Civil szervezetekről

A Fidesz szuverenitási kérdésnek tekinti, hogy nyilvánosan látható legyen, a civil szervezetek külföldről kiktől és milyen célokra kapnak pénzt - mondta Kósa Lajos. A kormánypárt parlamenti frakcióvezetője jelezte, a hazai finanszírozású szervezetekre az új szabályok nem terjednének ki.

„A szuverenitás kérdése úgy fogalmazható meg, hogy Magyarország megengedhetőnek tartja-e, hogy olyan szervezetek, amelyek nyilvánvalóan politikai és közéleti kérdésekben szeretnék a magyar közvéleményt befolyásolni, elfedjék azt, hogy a támogatásuk hazai vagy külföldi forrásból valósul meg.

Szerintünk jogunk van tudni.

Legyen Magyarország ilyen szempontból is átlátható. Ez remélem, nem baj, hogy a nyilvánosságra törekszünk. Ha ezek legális, legitim célok, akkor ezeket fel lehet vállalni, örömmel nyugtázzák az ilyen szervezetek, azt, hogy végre egy fontos adatot elmondhatnak a nyilvánosságnak.”

Hozzátette, a magyar forrásból működő szervezetekre most is megfelelő szabályok vonatkoznak. Az legitim dolog, ha magyarok akarják befolyásolni a hazájuk sorsát, ha külföldről, akkor legalább tudjunk róla – hangsúlyozta Kósa Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×