eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Schmitt Pál: meg kellene tartani a népszavazást, és erősen megnyerni

Schmitt Pál: meg kellene tartani a népszavazást, és erősen megnyerni

Ha a 2024-es olimpia rendezési jogát el szeretnénk nyerni, akkor meg kellene tartani a népszavazást, és azt erősen meg kellene nyerni - fogalmazott az InfoRádiónak adott interjúban Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Mit szól a népszavazási kezdeményezéshez és a 266 ezer aláíráshoz?

Nagyon sajnálom, hogy ez történt, mert volt egy nemzeti álom, egy közös akarat, és ezt most valakik megtorpedózták. Nem vagyok benne egyáltalán biztos, hogy ők az olimpiai eszme, a játékok ellen kezdték ezt az akciót, inkább politikai szándékból. Így a szépen kirajzolódott politikai akarat, a parlament, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Fővárosi Közgyűlés is magas szintű támogatásáról biztosította az ötletet, hogy pályázzunk a 2024-es olimpiára, és most kifaroltak mögüle nagyon sokan. Ezzel ezt az álmot meggyilkolták. Ezt nagyon sajnálom. Ebben az helyzetben nagyon nehéz erőt mutatni. Ha győzni szeretnénk, akkor először meg kellene tartani a népszavazást, erősen megnyerni, és folytatni a pályázatot. Ebben a pillanatban ennek vajmi kevés jelét látom.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is úgy fogalmazott, hogy a népszavazást kezdeményezők csak politikai tőkét akarnak kovácsolni a népszavazásból. Ezek szerint a NOB-nak nem fontos az emberek véleménye?

Dehogynem. Csakhogy Thomas Bach tisztában van vele, hogy ez milyen kezdeményezés, hogy valójában nem az olimpiáról szólt. Beszéltem is vele személyesen a múlt héten, azt mondta, hogy reméli, túl leszünk ezen az egészen, és folytatjuk, mert a magyar pályázatot egyenrangúnak tartja a másik kettővel, Párizséval és Los Angelesével. 

Ön szerint visszavonja a főváros a pályázatot?

Remélem, hogy nem. Nem egyedül a főváros pályázott, hanem a MOB-bal és a kormánnyal közösen nyújtották be a pályázatot. Nem is lenne méltó ezt az egészet most Budapestre tolni, hogy döntse el. Ennek a három kandidáló félnek kell megegyeznie a folytatásról. Át kell ismét tekinteni a mellette és ellene szóló érveket, és felelős döntést kell hozni. A jelenlegi helyzet egy talán soha vissza nem térő alkalom. Igenis van esélyünk, jó a pályázatunk, és a NOB-tagok, az én barátaim, kollégáim, akikkel 34 éve együtt dolgozom, ezt a pályázatot nagyon komolyan vették.

Ha nem 2024, akkor 2028?

Ezt most nem tudom megmondani, addig sok víz lefolyik még a Dunán. 

Ha lesz népszavazás, annak az eredményét tiszteletben kell tartani?

Természetesen. Minden népszavazás eredményét tiszteletben kell tartani. Ezt nem lett volna szabad befogadni, mert nem csak Budapest dönthet ebben a  kérdésben, és nem is vonhatja egyedül vissza a pályázatot. De ha kiírják a népszavazást, mint minden népszavazást, felelős politikai vezetőknek, pártoknak, mindenkinek tiszteletben kell tartania.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×