eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Nem örülne, ha maga elé lépne a gyereke"

Ma Magyarországon akár 6 hónapot is kell várni egy alvásdiagnosztikai vizsgálatra - mondja az InfoRádióban a Magyar Alvásdiagnosztikai Társaság titkára. Várdi Katalin szerint a betegek gyakran ezért sem szólnak alvásproblémájukról a háziorvosnak a jogosítványuk meghosszabbításakor.

A háziorvosnak a jogszabály szerint a jogosítvány kiadása előtt kötelező szűrnie az alvási apnoe betegséget – közölte Várdi Katalin. A szomnológus hozzátette, ebben egy kérdőívcsomag segít, néhány egyszerű kérdéssel viszonylag nagy pontossággal ki tudják szűrni azt, hogy kit kell további vizsgálatokra küldeni.

„Csak olyanoknak adhatnak jogosítványt, akinél az alvási apnoe kizárható vagy nagyon enyhe fokú.”

Annak, hogy a jogszabályi előírás ellenére nem minden háziorvos végzi el ezt a tesztet, lehet oka, hogy a gépjárművezetők félnek, hogy elvesztik a jogosítványukat. Ha ugyanis vizsgálatra küldenek valakit, lehet, hogy

3-6 hónapig sem kap jogosítványt,

mert olyan hosszú a várakozási idő a magyar alváslaboratóriumokban – mondta el a szomnológus. Várdi Katalin hozzátette, sok háziorvos nem kockáztatja meg, hogy a beteg ilyen hosszú ideig akár munka nélkül legyen.

„Azt szoktam mondani a betegeknek, nem nagyon örülnék, ha pont előttük lépne le a gyerekem a járdáról. Ekkor kicsit meg szoktak ijedni. Az alvási apnoe a dolgozó férfiak 3-4 százalékát, a nők valamivel kisebb arányát érinti.”

Várdi Katalin kiemelte, a háziorvosok most már hivatásos jogosítványt is kiadhatnak, ettől azonban ódzkodnak is, mert óriási a felelősség egy teherautó- vagy buszsofőr esetében. A szomnológus hozzátette, ugyanakkor nem kaptak szűrési lehetőséget mindehhez, ha például lenne a 24 órás vérnyomásmérőre hasonlító apró eszközük a szűrésre, bátrabban dönthetnének a jogosítvány kiadásáról.

„A belga hatóság egész életre adja ki a jogosítványt, de a sofőrnek kötelezettséget kell vállalnia, hogy ha az egészségi állapotában bármilyen változás áll be, azt jelentenie kell, így a neki is van valamennyi felelőssége” - hangsúlyozta Várdi Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×