eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy szűrés, amit alig csinálnak meg jogosítványszerzés előtt

Két éve az alvászavart is szűrni kell a háziorvosnál a jogosítványok megújításakor. Bár ez jogszabályi előírás, csak a praxisok harmadában végeztetik el a beteggel a tesztet - mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja.

A Semmelweis Egyetem docense elmondta, a vizsgálataik szerint a jogszabály előírása ellenére csak a praxisok 39 százalékában végzik rutinszerűen az alvási apnoé szűrését a jogosítvány megújításakor. A családorvosok 15 százaléka azt mondta, egyáltalán nem végez ilyen szűrést, 46 százalékuk csak akkor, ha rizikófaktorok – túlsúly, cukorbetegség, terápiarezisztens hipertónia – vannak a gépjárművezetőnél – tette hozzá Torzsa Péter.

„Leggyakrabban az időhiánnyal indokolták a kollégák; nincs idejük még erre is. A másik indok az volt, hogy nincs a kezükben egy szűrőkérdőív, de ezt már kidolgoztuk, eljuttattuk nekik, sőt online is elérhetik. A harmadik indok

a gépjárművezetővel való konfrontáció elkerülése volt.”

A Semmelweis Egyetem docense elmondta, az aggasztotta a háziorvosokat, hogy mi történik, ha kiszűrik az alvási apnoét, de a gépjárművezető nem akar további vizsgálatra menni. Torzsa Péter hozzátette, lehet, hogy lesz, de a háziorvos feladata, hogy meggyőzze, hogy ez nemcsak számára fontos, hiszen amellett, hogy társbetegségeket lehet megelőzni, balesetek kerülhetők el ezzel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×