Egy szűrés, amit alig csinálnak meg jogosítványszerzés előtt

Infostart
2017. február 20. 18:37
Két éve az alvászavart is szűrni kell a háziorvosnál a jogosítványok megújításakor. Bár ez jogszabályi előírás, csak a praxisok harmadában végeztetik el a beteggel a tesztet - mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja.

A Semmelweis Egyetem docense elmondta, a vizsgálataik szerint a jogszabály előírása ellenére csak a praxisok 39 százalékában végzik rutinszerűen az alvási apnoé szűrését a jogosítvány megújításakor. A családorvosok 15 százaléka azt mondta, egyáltalán nem végez ilyen szűrést, 46 százalékuk csak akkor, ha rizikófaktorok – túlsúly, cukorbetegség, terápiarezisztens hipertónia – vannak a gépjárművezetőnél – tette hozzá Torzsa Péter.

„Leggyakrabban az időhiánnyal indokolták a kollégák; nincs idejük még erre is. A másik indok az volt, hogy nincs a kezükben egy szűrőkérdőív, de ezt már kidolgoztuk, eljuttattuk nekik, sőt online is elérhetik. A harmadik indok

a gépjárművezetővel való konfrontáció elkerülése volt.”

A Semmelweis Egyetem docense elmondta, az aggasztotta a háziorvosokat, hogy mi történik, ha kiszűrik az alvási apnoét, de a gépjárművezető nem akar további vizsgálatra menni. Torzsa Péter hozzátette, lehet, hogy lesz, de a háziorvos feladata, hogy meggyőzze, hogy ez nemcsak számára fontos, hiszen amellett, hogy társbetegségeket lehet megelőzni, balesetek kerülhetők el ezzel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bár kötelező lenne, nem nagyon szűrik az alvási apnoét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást