Magyar szülészet, ahol nem fogadnak el hálapénzt

InfoRádió
2017. február 18. 09:52
Nem kormányzati igény, hanem az intézmények saját vállalása, hogy az ország első, egyházi fenntartású kórházában létrehozandó szülészeten az orvosok nem fogadnak el hálapénzt és nem vállalnak abortuszt – mondta a Magyar Időknek Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A Bethesda Gyermekkórház és az Irgalmasrendi Kórház 8,7 milliárd forintnyi támogatást kap egy szülészeti-nőgyógyászati egység létrehozására, cserébe vállalva, hogy nem végeznek abortuszt és az orvosok nem fogadnak el hálapénzt – jelentette be a közelmúltban Lázár János miniszter. A Bethesda főigazgatójának szavaiból ugyanakkor az is kiderül, hogy ennek az összegnek csupán egy része szolgálja az egyházi intézményekben jelenleg nem elérhető szülészeti-nőgyógyászati ellátás kiépítését. Mint azt Velkey György lapunknak elmondta: a pénzből építik ki a térségben hiányzó gyermekpszichiátriai osztályt, korszerűsítik a sürgősségi gyermekellátást (diagnosztikai egységekkel, műtőblokkal kiegészítve) és felújítják a meglévő épületeket - írja a Magyar Idők.

Azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, amelyek szerint a kormány a támogatással kvázi lopakodva vezeti be a KDNP abortuszellenes intézkedéseit, Velkey György rámutatott: maguk vállalták, hogy

a leendő osztályon nem végeznek abortuszt és nem fogadnak el hálapénzt.

Mint mondta, az előbbit a területileg illetékes kórházakban továbbra is igénybe lehet venni, az utóbbit pedig ugyan nem tiltják meg az orvosoknak, szülésznőknek, de igyekeznek kiiktatni.

Az elképzelések szerint úgy, hogy ha például a szülő nő ragaszkodik a választott orvosához, szülésznőjéhez, illetve valamilyen extra szolgáltatást, mondjuk, egyágyas szobát szeretne igénybe venni, akkor ezért egy előre meghatározott térítést fizet majd az intézmény kasszájába.

A kórház a befolyó összegből egyfajta túlmunkadíjat ad az érintett szakembereknek. Arra a felvetésre, hogy az egyházi intézményben dolgozóktól nem lehet-e alapelvárás a hálapénz elutasítása, a főigazgató úgy reagált: ez álságos lenne, hiszen az, hogy egy szülést valaki éjjel vagy hétvégén, a szabadidejében vezessen le, többletmunka, amit mindenütt meg kell fizetni.

Ők azonban szeretnék, ha ez a díjazás nem a szürke zónában, paraszolvenciaként történne, hanem egy teljesen új rendszerben, aminek a kialakítása ugyanakkor csak kormányzati támogatással lehetséges – hangsúlyozta Velkey György. Mint mondta, egészségpolitikusként is meggyőződése, hogy ez lehet a paraszolvencia kivezetésének egyik módja, és az új osztály alkalmas lehet ennek tesztelésére.