Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így kapják meg a nyugdíjasok újra a 13. havi nyugdíjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra előtérbe került a hazai nyugdíjemelés rendszere és ezáltal a 13. havi nyugdíj híre. A Portfolio.hu kiszámolta részletesen, hogyan jön ki ez a kormányzati kijelentés, és miért nem érzi mindenki a gáláns emelést egyformán.

Az elmúlt hat esztendő leforgása alatt több mint 20 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, miközben az áremelkedés meg sem közelítette ezt a mértéket. Az általános infláció ez idő alatt valamivel 11 százalék felett volt, míg a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe vevő mutató nagyjából 12 százalékkal nőtt a mögöttünk hagyott hat évben. Az elmúlt évek változásai révén egyhavi nyugdíjjal több pénzből gazdálkodhat manapság az idősebb generáció - dobta be Rétvári Bence ismét a köztudatba a 13. havi nyugdíjat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 8 százalékos többletemelés, vagyis

a nyugdíjak reálértékének emelkedése az elmúlt hat évben plusz egyhavi nyugdíjnak felel meg,

kvázi egy 13. havi nyugdíjnak. A nyugdíjasok ahhoz az alaphelyzethez képest jártak tehát jobban, hogy ha a kormány csak a törvényben előírt mértékben emelte volna évről-évre a nyugdíjakat - írja a Portfolio.hu.

A 13. havi nyugdíjról szóló hírt azonban sokan kétkedve fogadták, főleg azok az érintettek, akik nem érzékeltek ekkora mértékű emelést. Emiatt több fontos dolgot le kell szögezni:

  • Ez a többletnyugdíj nem egyszeri év végi kifizetés formájában érkezik a nyugdíjasokhoz, hanem a rendszeres nyugdíjemelés növekményéből, többletéből származik.
  • A hat év alatt felhalmozódó többletnyugdíjat ugyanis csak azok a nyugdíjasok kapták meg, akik már 2011-ben is nyugdíjasok voltak és kaptak havi juttatást. Akik ugyanis mondjuk csak 2014-ben vagy 2015-ben töltötték be a korhatárt, ők ennél kisebb nyugdíjemelési többletben részesültek, ami nem érte el a 13. havi nyugdíjat.
  • Habár összességében hat év alatt 12%-os volt az átlagos nyugdíjas infláció, az egyes nyugdíjasok (mivel önállóan más és más terméket vásárolnak, így más a fogyasztói kosaruk) eltérő mértékű drágulással találkoztak az elmúlt időszakban.
  • Az öregségi teljes nyugdíj törvényben meghatározott legkisebb összege (minimál nyugdíj) pedig tízedik éve változatlanul 28 500 forint, vagyis a reálértelemben ezek a nyugdíjasok rosszabbul is jártak.

Vagyis általánosságban a nyugdíjasok nagy többsége érezheti a 13. havi többletnyugdíj összegét, de nem mindenki.