eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Botka László: Mi a lópikulának csinálnék én médiahekket?

Nem tartja eleve bukásnak a 2018-as parlamenti választásokat Botka László, az MSZP kormányfőjelöltje. A 24.hu-nak adott interjúban beszélt Gyurcsány Ferencről, az előválasztás esélyéről, a régi szocialistákról és a kormányzóképes alternatíváról is.

A 24.hu készített nagyinterjút Botka Lászlóval. Szeged szocialista polgármestere, aki a közelmúltban találkozott Orbán Viktorral, a miniszterelnökről azt mondta, „hatékonyabb, különösen hatalomtechnikailag”, és hogy a gazdaságban is akadnak komoly eredményei. Szerinte a napi kormányzást már Lázár Jánosra hagyja, őt egyre inkább a vízióalkotás köti le, csak Botka szerint az a gond, hogy a víziói egyre inkább elszakadnak a realitástól.

Saját szerepvállalásáról úgy nyilatkozott, "ökörség" az a sajtóban terjedő hír, hogy a jelöltéget csak médiahekknek szánja. "Mi a lópikulának csinálnék én médiahekket?" - tette fel a kérdést. Azt állította, tovább is húzhatta volna az „MSZP örök ígérete” szerepet, kényelmesen elmondhatta volna Szegedről is, hogy mit gondol a világról, de inkább felvette a kesztyűt, és

hisz abban, hogy nem biztos bukás a 2018-as győzelem.

Ahogy hisz abban, hogy a most még mellé nem álló ellenzéki pártok, mint az LMP vagy az Együtt is támogatni fogja, még akkor is, ha utóbbi ötletét, az előválasztást nem tartja jónak. Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével viszont nem akar együtt dolgozni. „Nincs Gyurcsány-fóbiám, a személyes véleményem jobb róla, mint az átlagválasztóé, de ettől még tény, hogy

az Orbán leváltásához szükséges többség nem szedhető össze, míg Gyurcsány a bal egyik vezetője.

Csak akkor hisznek nekünk az emberek, ha garanciát adunk rá, hogy nem a 2010 előtti kormányzást hoznánk vissza.”

Az MSZP régi embereinek is odaszúrt, mondván: „Csapdahelyzet, hogyan lehet úgy új baloldali programról beszélni, hogy a körülöttem állók a 2010 előtti időszak meghatározó személyiségei.”

Baloldali programot ígért, szerinte felzárkóztató állam kell, ami csökkenti a vagyoni különbségeket, szó nem lehet egykulcsos adóról, adómentes minimálbért akar, és tehermentesíteni az átlagjövedelmet. Kormányt még nem hirdet, egyelőre azt várja, hogy hivatalosan a párt miniszterelnök-jelöltjének válassza a párt kongresszusa. Hogy mikor, arra azt felelte: „Nem tudni. Két hét alatt összehívható, nem nagy vasziszdasz.”

Botka László elismerte, hogy dühös, amiért azt látja, senki sem győzni akar, hanem túlélni, amivel eltékozolják a minimális győzelmi esélyünket.

Tisztában vagyok vele, ha nem állok bele a miniszterelnök-jelöltségbe, elvitatkozgatnak az előválasztáson, aztán jövő januárra elosztják egymás között a közös lista első harminc helyét. (...) Engem nem érdekelnek túlélési stratégiák, rohadtul nem érdekel, hogy huszonhat vagy harminckilenc vagy csak huszonkét képviselőnk jut a parlamentbe. Sőt az sem érdekel, hogy személy szerint kik.”

Botka a bizonytalanokkal nyerne választást, azt mondta, be kell fejezniük a civakodást, és

kormányzóképes alternatívát kell építeniük,

ami annak az egymilliónak is megfelel, aki nem akarja se Orbánt, se a 2010 előtti világot. Szerinte a következő hetekben eldől, van-e ennek realitása.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×