eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyarország most egészségtelen hely

Magyarország most egészségtelen hely

Országszerte több település, köztük Budapest levegőjét egészségtelennek, Salgótarjánét veszélyesnek minősítették a levegő magas szállópor-tartalma miatt. Budapesten továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén csütörtökön Budapest mellett Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Pécs, Esztergom, Győr és Mosonmagyaróvár szerepelt az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel. A többi településen is legalább kifogásolt a levegő minősége.

Az OKK térképén szereplő települések közül csak Sopront jelölték elfogadható levegőminőségűnek.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban Salgótarjánban és Budapesten is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát.

Az előrejelzés szerint egyelőre marad a borult, ködös idő, pénteken is csak Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás.

Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben

A szálló por koncentrációja szerdán öt helyen: Pesthidegkúton, a Széna téren, a Kosztolányi Dezső téren, az Erzsébet téren és az újpalotai Kőrakás parkban is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), míg a Teleki tér környékén egészségügyi határérték (50 µg/m3) alatti volt - olvasható a főváros honlapján.

A ma működő többi öt vizsgálati ponton a tájékoztatási szint (75 µg/m3) és az egészségügyi határérték (50 µg/m3) közötti állapot alakult ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint csütörtökön nem várható lényeges változás az időjárásban, napközben a szálló por koncentrációjának napi átlaga több helyen a tájékoztatási határérték, sőt néhol a riasztási küszöb fölött alakulhat.

Pénteken délelőtt még folytatódik a borult, párás, helyenként ködös idő, majd napközben egy hidegfront érkezik, amely ha nem is mindenben, de a levegő minőségében már változást eredményez, a szálló por koncentrációja várhatóan mindenütt az egészségügyi határérték közelébe csökken.

A fentiekre tekintettel – a további romlás megelőzése és az alkalmazkodás elősegítése érdekében – indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

A tájékoztatási és riasztási szint közötti rövid idejű hatás

veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportjainál, különösen a gyermekeknél, időskorúaknál, betegeknél.

A szálló por légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött fővárosi adatai alapján, az elmúlt három nap 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak:

DátumXVIII. ker. Gilice térII. ker. Széna térVIII. ker. Teleki térII. ker. PesthidegkútXV. ker. Kőrakás parkXI. ker. Kosztolányi tér
  µg/m3          
2017.02.13.608346957383
2017.02.14.7183498679n.a.
2017.02.15.699846927592
DátumXIII. ker. Honvéd-telepV. ker. Erzsébet térX. ker. Gergely utcaXXII. ker. BudatétényXXI. ker. Csepel, Szent István útIV. ker. Káposztás-megyer
  µg/m3          
2017.02.13.52686446n.a.52
2017.02.14.53707947n.a.61
2017.02.15.56766952n.a.53

Megjegyzés: n.a.: nincs adat

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×