eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kötelező lesz a drónvizsga

Elkészült a dróntörvény tervezete, de még nem végleges a szövege, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még várja a szakmai véleményeket. A leghamarabb nyáron léphet hatályba a rendelet.

Egyszerűbb, a felhasználók dolgát megkönnyítő, de a légi közlekedés biztonságát is védő előírások bevezetését kezdeményezi a pilóta nélküli légi járművekre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – áll a tárca közleményében, amelyet az InfoRádióhoz eljuttatott.

A levél szerint a 150 kg feletti pilóta nélküli légi járművek szabályozása európai uniós hatáskörbe tartozik, a súlyhatár alatt viszont a jogszabály kidolgozása tagállami feladat.

Magyarországon egyelőre még hiányoznak a külön előírások,

így a drónok csak az elkülönített légtérben közlekedhetnek.

A tárca törvényi felhatalmazás alapján egy átfogó jogszabály kidolgozásával igyekszik elősegíteni az egyre szélesebb körben használt eszközök biztonságos alkalmazását, a kutatás-fejlesztési lehetőségek kiaknázását.

A rendelettervezet súlyuk, méretük alapján különbözteti meg a drónokat.

A 250 gramm alattiakat játéknak tekinti, így használatukhoz semmilyen külön feltételt nem szab.

A 2 kilogramm alattiak esetében a használónak egy online képzést kell elvégeznie, a 2 és 25 kilogramm közöttieket pedig elektronikus nyilvántartásba kell venni, a jármű vezetőjének engedéllyel kell rendelkeznie, ehhez a megfelelő képzés is szükséges.

A legkomolyabb, 25 kilogramm feletti légijárművek működtetése a közlekedésbiztonsági kockázattal arányosan szakszolgálati engedélyhez, az eszköz légialkalmassági vizsgálatához, üzemi és repülési napló vezetéséhez kötött.

Hogy a felhasználás egyszerűbb legyen,

a tárca fejleszt egy mobilapplikációt,

így ismertté válik, hogy az adott területen és időszakban a repülés engedélyezett-e.

A változtatás szerint lakott területen a hobbi célú reptetés nem engedélyezett, a belterületi kereskedelmi repüléseknél a drónt ki kell világítani vagy élénk színekre kell festeni, a vezető számára pedig kötelező a láthatósági mellény viselése.

Fontos kitétel, hogy az üzemeltetők számára

kötelezővé válik a felelősségbiztosítás arra az esetre, ha a drón kárt okoz.

A dróntörvény tervezete még nem végleges, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium várja a szakmai véleményeket. Ez egy-két hónapig eltarthat, utána Brüsszelbe kell elküldeni a szöveget, annak elfogadása pedig három hónapig is húzódhat, így leghamarabb nyáron léphet hatályba a rendelet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×