eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Üröm az örömben: feszültséget is kelt a béremelés

Nem lesz könnyű megoldani a kötelező béremelések miatt kialakult bértorlódási feszültséget - vélekedett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Magyar Nemzetnek.

Sáling József kifejtette: a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos emelésének eredményeként a felsőbb bérkategóriás munkavállalók fizetését is emelniük kellett a cégeknek a munkaerő megtartása érdekében, a legtöbb helyen 10-15 százalékkal növekedtek a bérek, mindazonáltal egyes vállalkozásoknál ez elmaradt.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint a Tesco például arra hivatkozott, hogy februárban zárja pénzügyi évét, így legkorábban áprilisban várható változás, a Metrónál pedig nem bíznak abban, hogy be tudják hozni a többletköltséget. Utóbbinak előnye volt korábban versenytársaihoz képest, hogy minden évben két havi pluszbért adott dolgozóinak, azonban ez a többet most eltűnt, emiatt elég nagy az elégedetlenség és akár egy későbbi sztrájk is elképzelhető - hangsúlyozta Sáling József.

A Metro ugyanakkor a lap megkeresésére úgy reagált: minden munkatárs megkapja a kötelező garantált bérminimumot, a szakszervezet tavaly elfogadta az új bérstruktúrát, a legutolsó, idei év eleji találkozón pedig nem jelezte, hogy nem ért egyet a stratégiával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×