eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla
Váratlan eredmény: egyszerre liberálisak és jobboldaliak a fiatalok

Váratlan eredmény: egyszerre liberálisak és jobboldaliak a fiatalok

A mai 15-29 éves korosztálynak fontos a munka, a jó fizetés, egyre jobban kötődnek a hazájukhoz, szeretnének családot, népszerű náluk a házasság intézménye, mégis stagnál a tervezett gyerekek száma a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest – közölte a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 elnevezésű felmérés gyorsjelentésének eredményeit Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója.

Liberális, jobboldali, nyitott és demokráciakedvelő a mai fiatalság jelentős része - derül ki a gyorsjelentésből, amelyben nyolcezer 15-29 éves válaszolt a kérdésekre.

Székely Levente közölte: ebben a generációban többen dolgoznak, mint korábban, és növekedett azoknak az aránya, akik alapvetően elégedettek, pozitívan tekintenek a jövőjükre.

„Fontos eredmény, hogy a házasok aránya nem csökkent 2012-höz képest, tehát ugyanúgy

a fiatalok 10 százaléka él házasságban, mint négy éve”

- ismertette a kutatási igazgató.

A tervezett gyerekek számában nem történt változás 2012-höz képest: átlagosan továbbra is 1,7 gyereket szeretnének a fiatalok.

„Ennek lehet egy olyan olvasata, hogy ez rossz hír, mert stagnál, de lehet jó hír is, mert nem csökkent. Hiszen általában a fejlett világban a társadalmak öregszenek, és az egy teljesen reális várakozás lehet, amikor nekiindultunk a kutatásnak, hogy a tendenciáknak, a trendeknek megfelelően tovább csökken a házasok aránya, tovább csökken a tervezett gyerekek száma. Azt találtuk viszont, hogy a csökkenés megállt” - fogalmazott Székely Levente.

A kutatási igazgató szerint ez azt jelzi, hogy már van változás a fejekben.

„Az, hogy ez tettekké válik-e és hogy mikor, az a jövő kérdése”

- tette hozzá.

A Kutatópont Kft. kutatási igazgatója elmondta azt is, hogy az eredményekből kiderül: ugyanúgy, mint 2012-ben, most is nagyjából a fiatalok kétharmada itthon képzeli el a jövőjét, és egyharmaduk gondolkodik abban, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön szerencsét próbál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×