eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ezt a pár hibát ne kövesse el, ha pénzhez jut

Péntek este egy fővel bővült a hazai milliárdosok tábora: 22 és fél millió eurót nyert valaki az Eurojackpot játékon. Az InfoRádiónak nyilatkozó pszichológus szerint nagyon nehéz megtartani egy ekkora nyereményt.

A pénteki sorsolásra két ember adott be telitalálatos tippsort, az egyikük Magyarországon adta fel szelvényét. Ez azt jelenti, hogy mindkét nyertesnek 22 millió 569 ezer 528 euró üti a markát, pontosabban kerül a bankszámlájára. Ez bruttó összeg, vagyis az átszámítva nagyjából hétmilliárd forintból adóznia kell a szerencsésnek. Tehát

egy szelvénnyel ketten nyertek: egyikük, aki beikszelte a számokat, a másikuk a magyar állam, illetve költségvetés

– mondta el Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője.

„A magánszemélynek, aki megkapja ezt a nyereményt már a nettó pénz után semmiféle adókötelezettsége nincs: nem kell az adóbevallásában szerepeltetnie ezt az összeget, nincs egyéb adminisztrációs és egyéb terhe, kötelezettsége. A Szerencsejáték Zrt. levonja a nyereményösszegből a 15 százalékos személyi jövedelemadót és befizeti az állami költségvetésbe. Durva kerekítéssel egymilliárd forint lesz az adó,

majdnem hatmilliárd forint üti a szerencsés nyertes markát,

igaz, euróban érkezik ez az összeg.”

A péntek este milliárdossá lett magyar az első, aki idehaza telitalálatos szelvény töltött ki a 2012 márciusában indult, nálunk 2014 októbere óta létező szerencsejátékban. Összesen 16 országból adhatnak fel tippeket Izlandtól Hollandián és Németországon át Olaszországig. A játék várható főnyereménye minden héten legalább bruttó 10 millió euró, amelyet a résztvevő országok bármelyikében megnyerhetnek a játékosok. Ehhez 50 számból ötöt, továbbá 10 pótszámból kettőt kell eltalálni. A telitalálat esélye 1:95 millióhoz. A sorsolásokat péntekenként Finnország fővárosában tartják.

Jellempróbáló a nagy nyeremény

A lottó főnyereményét könnyebb megnyerni, mint megtartani

– mondta az InfoRádióban Kárpáti Bea pszichológus. A külföldi példák azt mutatják, a hirtelen jött vagyon okozta önfeledt boldogság pár hét alatt elmúlik.

„A legelső reakció egy euforikus boldogság, de az nem marad meg tartósan. A kedélyállapot viszonylag hamar, egy hónapon belül visszaáll oda, ahol volt. Tehát ha eredetileg depressziós alkat volt, ugyanolyan is marad a pénzével együtt.”

Akkor is nehéz elviselni a hirtelen érkezett nagy vagyont, ha nem egyszerre szakad az ember nyakába, mindenképpen jellempróbáló esemény – hangsúlyozta a pszichológus. Kárpáti Bea hozzátette, egy ekkora nyeremény akár

az emberi kapcsolatokat is megváltoztathatja.

„Magyarországon inkognitóban tudnak maradni a nyertesek, külföldön általában nagy médiaérdeklődés kíséri őket, amit szintén nehéz elviselni.”

Kárpáti Bea jeleztek, ilyenkor megjelenhetnek a rokonok,

mindenki szeretne kapni,

kölcsönbe, de inkább ajándékba kisebb-nagyobb összegeket. Előfordulhat, hogy a több pénz hirtelen több baráttal is gazdagítja – tette hozzá a pszichológus

„Ilyen helyzetben az a nehéz, hogy olyan társadalmi rétegbe kerülhet, amelynek életszínvonalát nem tudja fenntartani. Vesz egy drága házat, autót, de nincs folyamatos pénzutánpótlása, amivel ezeket 10-15 éven keresztül fent is tudja tartani.”

A pszichológus kiemelte, a nyeremény titokban tartása is hatalmas stresszt okoz. Szorongató érzés, ha nem tud nyugodtan örülni a nyereményének, a bujkálás, a költözés, és ha nem mondja el senkinek. Kárpáti Bea kiemelte, az is szorongást okoz, ha a nagy érdeklődés miatt nem tudja normálisan élni az életét a nyertes.

Pszichológus vagy befektetési tanácsadó?

A pszichológus azt tanácsolta, ha stabil ember a nyertes, inkább befektetési tanácsadóhoz forduljon.

„Ha lehet, az első nagy örömben ne nyúljon a pénzhez, kicsit várjon, mert az első pár hónapban nagy pénzszórás tud bekövetkezni. Pszichológus felkeresése akkor ajánlott, ha nyomást érez, nem tud megküzdeni a stresszel, és pótszerektől vár segítséget. A külföldi tanulmányok szerint ilyenkor hamar megjelenik a drog és az alkohol” - fűzte hozzá Kárpáti Bea.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×