eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az idén 3,5 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság - a nap hírei

Négy új magyarországi beruházásról állapodott meg tokiói látogatásán a külgazdasági és külügyminiszter. Megalapozatlannak nevezte a volt főpolgármester az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentését a 4-es metró beruházásáról.

Fontos üzenetnek tarja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a magyar gazdaság külső szemlélők szerint is jó pályán halad. Az Európai Bizottság előrejelzésében az idén 3,5, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon. További érdekes részletek itt.

Budapest is felfüggeszti az utalást a gyanúba keveredett cégek számára a 4-es metró beruházásra 2010 előtt kötött szerződések alapján - írta a Magyar nemzet. Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádiónak beszélt arról, hogy a szabálytalansági eljárás lezárásáig felfüggeszti a 4-es metró beruházás idén esedékes 20 milliárd forintos kifizetéseit a kormány.

Egyoldalúnak és megalapozatlannak nevezte a volt főpolgármester az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentését a 4-es metró beruházásáról. Demszky Gábor azt mondta: a dokumentum egy 2010-es állami számvevőszéki jelentésre épül, amelyre befolyása lehetett Orbán Viktor kormányfőnek.

Japánt tartja Magyarország első számú ázsiai befektetőjének a külgazdasági és külügyminiszter. A Tokióban tárgyaló Szijjártó Péter elmondta: mostani látogatásán 4 új magyarországi beruházásról sikerült megállapodni, kettő az autó-, egy az élelmiszer-, egy pedig a szállodaiparban tevékenykedik.

Mintegy 3 ezer milliárd forint jut útépítésre és útkorszerűsítésre a következő években - közölte a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Homolya Róbert elmondta: az idén több mint 1200 kilométer út újulhat meg összesen több mint 140 milliárd forintból, ami a tavalyi összeg duplája.

Már több mint 550 kilométeren van árvízvédelmi készültség, 146 kilométeren a legmagasabb szintű. Az intézkedés főként a Felső Tiszát és a Bodrog egy szakaszát érinti. Tokajnál több hajó megrongálódott és stégek kerültek víz alá a feltorlódott jégtáblák miatt. A belvízzel elöntött területek nagysága 38 ezer hektárra csökkent.

Jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt a Fővárosi Ítélőtábla a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben magas rangú rendőrtisztek ellen indult büntetőperben. A táblabíróság ugyanakkor felmentette az ötödrendű vádlottat az elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt emelt vád alól.

Az 1945-ös budapesti harcokban hősi halált halt katonákra, valamint a polgári áldozatokról szóló tárlat nyílt Budapesten. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy amerikai dandártábornok fényképhagyatékából nyílt kiállítással mutatja be a főváros egykori ostromát.

Romániában egyhangúlag támogatta a parlament az államfő által kezdeményezett korrupcióellenes népszavazás kiírását. Klaus Iohannis a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről kérdezné meg a választópolgárokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×