eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán új nemzetpolitikát hirdetett - a nap hírei

Új nemzetpolitikát hirdetett 2017-re a miniszterelnök. A nemzetgazdasági miniszter szerint megvannak a források az idei gazdaságpolitikai célokra. Az Egyesült Államokban helybenhagyta a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztését a fellebbviteli bíróság. A nap legfontosabb hírei február 10-én.

Új nemzetpolitikát hirdetett 2017-re a miniszterelnök. Orbán Viktor évértékelő beszédében öt nagy támadás kivédését és az eddig elért eredmények megőrzését hangsúlyozta. Kiemelte a rezsicsökkentést, az adópolitika és a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartását. Hozzátette: napirenden marad a migráció ügye is, és szerinte meg kell majd küzdeni az átláthatatlan külföldi befolyásolási kísérletekkel. A kormányfő az elmúlt évek eredményei közül kiemelte a 4 éve növekvő gazdaságot, 700 ezer új munkahely létrejöttét, a béremelést, és a rezsicsökkentést, valamint a migránsáradat megállítását.

Valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt szerint a kormányfő kerülte a nehéz helyzetben lévő oktatás és egészségügy témáját évértékelő beszédében. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem beszélt az embereket foglalkoztató problémákról, például a szegénységről, az orvoshiányról, a külföldön munkát vállalókról, valamint a korrupcióról. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője úgy fogalmazott: a kormányfőnek is szerepe van abban, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a korrupció, és állítása szerint eltűnt a magánnyugdíj-pénztári vagyon. Gál József, az LMP szóvivője azt mondta: az ország erősödés helyett inkább alárendelődik az orosz és az amerikai érdekeknek, a bérek pedig a kelleténél jóval kisebb ütemben növekednek.

A nemzetgazdasági miniszter szerint megvannak a források az idei gazdaságpolitikai célokra. Varga Mihály elmondta: a 6 éves bérmegállapodás és adócsökkentés nem befolyásolja jelentősen az idei költségvetési adatokat. Hozzátette: a januári 123,4 milliárd forintos államháztartási többlet 17 éve a legkedvezőbb.

A digitális jólét programért felelős kormánybiztos szerint a magyar gazdaság versenyképessége elsősorban a digitalizációtól függ. Deutsch Tamás a Joint Venture Szövetség budapesti konferenciáján azt mondta: a magyar üzleti élet valamennyi szereplőjével együttműködve azt szeretné elérni, hogy a fejlődésben több új munkahely jöjjön létre, mint amennyit a digitális átalakulás megszüntet.

Megállapodott az idei és a jövő évi bérekről az Audi Hungaria vezetése és a cégnél működő érdekképviselet. Az Audi Hungaria Független Szakszervezet tájékoztatása szerint a következő két évben évente 30 ezer forinttal nő az alapbér, június 1-jétől pedig az egyéni mozgóbérből 3 százalék bekerül az alapbérbe.

Az Eurostat adatai szerint mintegy kilencszeres a különbség a minimálbéreknél az Európai Unióban. Az unió statisztikai hivatala 22 tagállamot vizsgált, Magyarország a 17. a mintegy 412 eurós havi minimálbérrel.

Több mint 50 százalékkal csökkent a tűzesetek száma az egységes katasztrófavédelem 2012-es létrehozása óta - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Góra Zoltán évértékelő tájékoztatója után az InfoRádióban elmondta: az elmúlt 5 évben 94 százalékkal nőtt a tűzvédelmi ellenőrzések száma.

Az év végére befejeződik a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója. Az épület várhatóan 2018 őszén nyílik meg a látogatók előtt - mondta el az intézmény főigazgatója. Baán László arról is beszélt, hogy a felújítás központi eleme a háborús sérülések miatt a közönség elől 70 éve elzárt Román csarnok rekonstrukciója.

Törökországban jóváhagyta az elnöki rendszerről szóló alkotmánymódosítást az államfő. A több mint 90 éves alkotmányos rend változtatásáról várhatóan április 16-án lesz népszavazás. A szabályozás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, és megszűnteti a miniszterelnöki intézményt. A változtatás bírálói szerint Recep Tayyíp Erdogan csak személyes hatalmát akarja megerősíteni.

Az Egyesült Államokban helybenhagyta a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztéséről szóló szövetségi bírói döntést a fellebbviteli bíróság. A háromtagú testület szerint a kormányzat nem bizonyította kellőképpen, hogy ha a rendelet felfüggesztése érvényben marad, akkor súlyosan sérül az Egyesült Államok biztonsága.

Az európai közösség belügyeinek tiszteletben tartását kérte az Egyesült Államoktól az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini washingtoni tárgyalásai végeztével elmondta: tárgyalópartnerei megerősítették Washington elkötelezettségét az iráni atomprogramról kötött többhatalmi megállapodás maradéktalanul végrehajtása mellett.

Autóbalesetet szenvedett a lengyel miniszterelnök. Lengyel hírügynökségi jelentés szerint a Beata Szydlót szállító autó péntek este fának ütközött az ország déli részén. A miniszterelnököt helikopterrel a varsói katonai kórházba vitték, az első értesülések szerint állapota stabil.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×