Az ár csökken, a belvíznek nem tesznek jót az éjszakai fagyok

Infostart
2017. február 10. 15:41
A szakemberek folyamatosan figyelik a Tisza vízállását és a folyón látható jégtorlaszokat - mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella arról is beszélt, hogy hol kritikus a belvízi helyzet.

A Tiszán Záhony és Tiszabercel között a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. Napokig Záhony környékén vesztegelt az a torlasz, amelynek visszaduzzasztó hatása miatt a harmadfokot is meghaladta a készültségi szint – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

„30 centiméterrel a valaha mért maximális érték alatt maradó vízszintet, 727 centimétert mértek. Azóta, a torlasz elmozdulásával a záhonyi szelvényre gyakorolt nyomás csökkent, így

a vízszint csütörtök este 11 órától rohamos csökkenésnek indult.

Jelenleg 650 centiméternél áll, óránként egy-két centimétert csökken a vízszint.”

Siklós Gabriella jelezte, a torlasz most lejjebb van, a szakemberek Dombrád felett figyelik, hogyan viselkedik, szükség van-e beavatkozásra.

„Egyelőre úgy néz ki, nem. Tervben van, hogy az Országos Műszaki Irányítótörzs vezetője egy helikopterről megnézi, hogy néz ki a torlasz, de a főváros környéki ködös időjárás miatt még nem tudott felszállni. A szakemberek óránként jelentenek a torlasz helyzetéről.”

Záhony alatt Dombrádon másodfokú, lejjebb; Tiszabercelen és Tiszapalkonyán elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mérnek. A Bodrogon és a Túron is elsőfok feletti értékek érvényesek. Tiszalök alatt folytatják a jégtörést, hogy a víz szabad lefolyását biztosítsák – mondta el az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Belvíz

„A belvízzel elöntött terület nagysága közel 42 ezer hektár. Már 138 szivattyútelep dolgozik a belvízvédelmi készültség 35 szakaszán. 14 szakaszon másodfokú a készültség, tehát két műszakban dolgoznak a szakemberek. A szivattyúknak több mint 5 millió köbméter belvizet kellett átemelniük az elmúlt napokban.”

Siklós Gabriella kiemelte, jó hír, hogy a következő napokban jelentős csapadékot nem ígérnek a meteorológusok, a rossz viszont az, hogy az éjszakai fagyok miatt lefagynak az elöntések, ami lassítja a helyzet javulását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az ár csökken, a belvíznek nem tesznek jót az éjszakai fagyok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást