Külföldre menekült a 4 -es metró ügyében kihallgatott volt cégvezető

InfoRádió / MTI
2017. február 9. 10:36
Külföldön keresik a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét - írta a Magyar Nemzet. A Siemens a Figyelőben olvasói levélben válaszolt a megjelent vádakra.

Tavaly októberben kihallgatásokat tartott, házkutatásokat végzett a 4-es metró beruházásához kapcsolódó Alstom-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség; az egyik terhelt külföldre szökött - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

Őt a Magyar Nemzet Gulyás Lászlóként, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjeként azonosítja csütörtöki számában, jelezve, hogy a legfőbb ügyész "név nélkül említette meg Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasát".

FRISSÍTÉS: Később Gulyás László cáfolta, hogy róla lenne szó, ő nem áll körözés alatt és az országban tartózkodik. A Fővárosi Törvényszék is közleményt adott ki arról, hogy nem ő áll körözés alatt.

Mindkét lap a Polt Péter legfőbb ügyész által Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére adott válaszból idéz; a Magyar Hírlap szerint két, a Magyar Nemzet szerint három embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A külföldre szökött férfi ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A Siemens szerint ezt egyszer már lezárták

Olvasói levélben válaszolt a Siemens a Figyelőnek a 4-es metró építésével kapcsolatos vádakra. A céget, amely 31,7 milliárd forintért építette ki a metró áramellátó és vonatvezérlő rendszerét, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azzal vádolta meg, hogy bennfentes információkhoz jutott, emiatt a teljes uniós támogatást visszakérhetik tőlük - idézte a jelentést a hvg.hu.

A Siemens kommunikációs igazgatója most azt írta: a cég már több mint tíz évvel ezelőtt vizsgálatot indított, független szakértők bevonásával – ezt egyébként elismeri az OLAF jelentése is. Ezután ügyészségi vizsgálat és nyomozás indult Magyarországon, de azt már 2013-ban megszüntették. Azóta pedig a hatóságok nem keresték meg a vállalatot az üggyel kapcsolatban.