Migráció: "nem várunk tovább az EU-ra"

InfoRádió / MTI
2017. február 8. 17:34
A balkáni útvonal ellenőrzése és az illegális embercsempészet megelőzése érdekében a közép- és délkelet-európai országok megállapodtak, hogy közös biztonsági tervet dolgoznak ki.

A közös biztonsági tervet, amely a helyzet elemzését, a technikai és létszámigényeket, a válsághelyzet megoldására tett lépéseket és a közös intézkedések lehetőségét tartalmazza, áprilisig dolgozzák ki - jelentette be Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és Wolfgang Sobotka belügyminiszter az érintett európai országok belügy- és védelmi minisztereinek szerdán Bécsben tartott találkozóját követően.

Magyarországot a tanácskozáson Simicskó István honvédelmi miniszter és Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára képviselte. Görögország, Bulgária és Macedónia támogatásukról biztosították az együttműködést.

- Az európai megoldás mindig a legjobb, azonban

nem várunk tovább és megvalósítjuk az akciótervet

- mondta az osztrák védelmi tárca vezetője. Mint fogalmazott: a bécsi konferencián pedig a régió érintett országai keresik a választ arra, hogy mit lehet tenni ha növekszik a migrációs nyomás és nem tart az unió és Törökország között létrejött menekültügyi megállapodás.

Simicskó István honvédelmi miniszter a munkaülések végén elmondta: "Az értekezlet megmutatta, hogy a térség országai a válság kezelésének koncepcionális megközelítésében hasonló állásponton vannak, a gyakorlati együttműködés terén pedig szolidárisak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a megvalósuló együttműködés az Európai Unió számára is hasznos, hozzájárul a hatékony, európai szintű összefogás megteremtéséhez."

A résztvevők - mint arról a honvédelmi minisztérium közleményében beszámolt - áttekintették a 2017-es év várható forgatókönyveit a migrációs válság alakulása szempontjából, és döntést hoztak a rendőrfőnökök és a vezérkar főnökök által 2017 áprilisáig elkészítendő Válságkezelési Akcióterv összeállításáról, ami a konferencia záró nyilatkozatában is szerepel.