Veronai buszbaleset: megkezdődött a túlélők terápiája

Infostart
2017. február 7. 18:10
Állandó jelleggel pszichológusok vannak a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban, és segítenek a veronai buszbaleset traumájának feldolgozásában. Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta: a tanulók közül többen csoportos beszélgetést igényeltek pszichológussal, és volt, aki egyéni kezelési lehetőséget kért.

Több mint két hete, a 16 halálos áldozattal járó veronai buszbaleset óta dolgoznak a gimnáziumban a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai, és segítik a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat. Igény szerint szerveznek nyitott csoportos beszélgetési lehetőséget, ahol pszichológus segít a krízishelyzet feldolgozásában,  illetve egyéni terápiás lehetőségeket is biztosítanak a 23 tagintézményükben - mondta el az InfoRádiónak Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója.

"Volt már olyan is, aki

hosszabb egyéni pszichológiai támogatást kért tőlünk,

és ezt folyamatosan biztosítjuk. A tanév végéig állandó, 24 órás telefonos elérhetőséget adunk, de mindennap személyesen is ott lesznek kollégáink az iskolában, de egyre rövidebb ideig, mert

az a cél, hogy visszarendeződjön az iskolai élet.

Ha pedig valakinek hosszú távú pszichológiai támogatásra van szüksége, azt inkább a megfelelő terápiás helyen kapja meg" - mondta a főigazgató.

Mosányi Emőke szerint az, hogy ki hogyan reagál egy ilyen krízishelyzetre, részben a személyiségén múlik, de sokkal lényegesebb az, hogy kinek milyen megküzdési stratégiái vannak, milyen erőt tud mobilizálni.

"Az a tapasztalatunk, hogy a Szinyei gimnáziumnak nagyon összetartó tanári és diákközössége van, és ez nagyban segíteni fogja a trauma feldolgozását" - mondta a pszichológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megkezdődött a veronai buszbaleset túlélőinek a terápiája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást