Odafigyelés, szűrés - A rák megelőzhető

Infostart
2017. február 4. 11:36
A szombati Rákellenes Világnap alkalmából a betegség megelőzésére, a korai felismerésre és az egyén felelősségére hívták fel a figyelmet kormányzati politikusok.

Novák Katalin család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a Rákellenes Világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta:a betegség elleni küzdelemben nagyon fontos a megelőzés, és a magunkra, családtagjainkra való odafigyelés.

 „A rák mindannyiunk közös ellensége, ráadásul nehéz ellenfél, hiszen az orvostudománynak még mindig kevés információja van e betegség kialakulásának valódi okairól.

A betegség korai felismerése sok esetben nagyban javítja az életkilátásokat.”

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a rák elleni küzdelemben az ellátórendszer egymaga tehetetlen, az egyén felelőssége, a rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a megelőzésben.

„Ha az emberek nem mennek el a szűrésekre, nem vesznek részt a HPV-vakcinációban,

az egészségügyi ellátórendszer nem tudja ezt a harcot megnyerni.

Ma Magyarországon minden olyan szűrés működik, ami Európa valamelyik országában már működött, tehát nincsen olyan szűrőprogram Európában, ami Magyarországon ne működne. A lakosság részvétele ezeken azonban még nagyon alacsony.”

A rendezvényen elhangzott a kormány az uniós támogatásokból több mint 500 milliárd forintot költött egészségügyi célú fejlesztésekre, ebből több mint 80 milliárd jutott célzottan a daganatos megbetegedések korai felismerésére, megelőzésére, gyógyítására.

Eközben nyilvánosságra került adatok szerint a rák a 65 évesnél fiatalabbakat is jelentősebben sújtja. Magyarországon 100 ezer 65 évesnél fiatalabb közül 120-an halnak meg rákban, addig a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian. Ráadásul, a tendencia Magyarországon növekvő, míg Nyugat-Európában csökkenő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Odafigyelés, szűrés - A rák megelőzhető
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást