eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mindenki vizsgálná a 4-es metró ügyét - a nap hírei

Hazahozták az olaszországi buszbaleset 16 halálos áldozatának holttestét. Fővárosi vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására. Felfüggesztette az amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletét egy szövetségi bíró.

Hazahozták az olaszországi buszbaleset 16 halálos áldozatának holttestét. A hat járműből álló menet a Honvédkórházhoz szállította a földi maradványokat. Közben az olasz ügyészség nyilvánosságra hozott egy benzinkúton készült videofelvételt, amelyen a szerencsétlenül járt busz látható nem sokkal a tragédia előtt. Az esetet vizsgáló ügyész a L'Arena című olasz lapnak azt mondta, hogy a felvétel fontos bizonyíték, mivel a képek alapján egyértelműen beazonosítható, ki vezette a járművet. A sítáborból hazafelé tartó budapesti gimnazisták buszát ért balesetben 16-an vesztették életüket és 26-an megsérültek.

Fővárosi vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására. A kormány pénteken hozta nyilvánosságra az unió korrupcióellenes szervezetének jelentését. A dokumentum szerint a 4-es metró építésének csaknem harmadát érinti a korrupció, és Magyarországnak összesen 59 milliárd forint uniós támogatást kellene visszafizetnie. A kormánypártok szerint a csalás a baloldali kormányok és városvezetők felelőssége. Az MSZP elfogulatlan vizsgálatot, a Jobbik országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását sürgeti az ügyben.

A kormány feladatának nevezte a fiatal magyar tehetségek gondozását az ifjúság ügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin a Magyar Templeton Program záró rendezvényén arra hívta fel a figyelmet, hogy évről évre 1,4 milliárd forint jut a Nemzeti Tehetség Programra, és 350 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát erre a célra. Hozzátette: uniós forrásból további 6 milliárd forint jut a fiatal tehetségek fejlesztésére.

Az MSZP nem működik együtt a Jobbikkal - jelentette ki a szocialista párt elnöke. Molnár Gyula az Észak-Magyarország című napilapnak hangsúlyozta: sem a két párt szavazóbázisa, sem a képviselt értékek nem összeegyeztethetők.

Készen áll a kormányzásra a Demokratikus Koalíció - jelentette ki az ellenzéki párt elnöke. Gyurcsány Ferenc Budapesten tartott évértékelő beszédében egyetértett azzal, hogy a baloldali pártoknak együtt kell működniük a választási győzelem eléréséhez. A volt kormányfő úgy vélte, az országot meggyengítette a kabinetet elért korrupció, az oktatás és az egészségügy tarthatatlan helyzete, illetve az, hogy évekig elmaradt a munkavállalók béremelése.

Juhász Pétert választotta elnökének az Együtt küldöttgyűlése két évre. A párt eddig elnöke Szigetvári Viktor visszalépett a jelöltségtől. A küldöttgyűlés határozott arról is, hogy Majtényi László legyen az Együtt köztársaságielnök-jelöltje.

Romániában hatályon kívül helyezi korábbi sürgősségi rendeletét a kormány, amellyel a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosította. Sorin Grindeanu miniszterelnök a tiltakozások ötödik napján ezt az ország megosztottságával indokolta, amelyet - mint mondta - el akar kerülni. A bukaresti kabinet a büntetési tételeket enyhítő keddi jogszabály-változtatással számos korrupcióval vádolt politikust mentett meg a felelősségre vonástól.

Az Egyesült Államokban fellebbezni kíván a beutazást korlátozó elnöki rendelet felfüggesztése miatt a kormány - közölte a Fehér Ház szóvivője. A külügyminisztérium közölte: végrehajtja a bírói döntést, így aki érvényes vízummal rendelkezik, beléphet az országba. A hét muzulmán ország állampolgárainak beutazását ideiglenesen tiltó elnöki rendeletet egy seattle-i szövetségi bíró függesztette fel. elfogadva Washington és Minnesota állam érvelését, amely szerint a tilalom súlyos károkat okoz.

Európa több nagyvárosában is tüntetések voltak az amerikai elnök - időközben felfüggesztett - beutazási rendelete ellen. Londonban több ezren vonultak az Egyesült Államok nagykövetsége, majd a brit parlament épülete elé, ahol azt követelték, hogy a kormány vonja vissza Donald Trump meghívását. Több ezren tiltakoztak Berlinben és Párizsban is.

Megkezdte nemzetközi kampányát a 2024-es olimpia megrendezésére Párizs. Bernard Cazeneuve miniszterelnök elmondta, hogy a pályázatot egyaránt támogatja a kormányzat és a politikai ellenzék, a civil társadalom, a szakszervezetek és az üzleti világ is. A francia fővárosban a játékokhoz szükséges létesítmények 95 százaléka már készen áll. Párizs mellett Budapest Los Angeles kandidál a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×