Nagyságrendekkel kevesebb menedékkérelem volt

InfoRádió / MTI
2017. február 3. 14:00
Tavaly csökkent az illegális bevándorlók és menedékkérők száma Magyarországon, de nem lehet az az illúziónk, hogy megoldódnak a problémák - mondta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója.

Végh Zsuzsanna a hivatal elmúlt évét értékelve közölte: 29.432 embert regisztráltak menedékkérőként és 18.236-at illegális migránsként.

2015-ben több mint 400 ezer illegális migráns érkezett az országba és 177 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet.

Tavaly az EU és Törökország közötti megállapodás fékezte a migránsok beáramlásának ütemét, de a megállapodás a főigazgató szerint sérülékeny, a Törökországban várakozó mintegy hárommillió migráns esetleges megindulása Európa felé komoly veszélyt jelent, mint ahogyan az Afrikából a szegénység miatt útnak indulók is.

Több volt a kérelem, mint a bevándorló

tavaly jelentős mértékben csökkent az unióba érkezett illegális migránsok száma: míg 2015-ben 1,8 millióan voltak, addig tavaly 500 ezren. Nem volt jelentős a visszaesés a menedékjogi kérelmek számában, mert a tagállamok csak tavaly tudták regisztrálni a 2015-ben érkezetteket. Németországban például 745 ezer regisztrált kérelmező volt, ugyanakkor csak 248 érkezett 2016-ban, a többi kérelem a korábbi évekből húzódott át.

Nem várható gyors eredmény

Fontosnak nevezte, hogy megalakult az európai határ- és parti őrség, valamint az Európai Menekültügyi és Támogatási Hivatal elindult azon az úton, hogy a Frontexhez hasonló ügynökséggé alakuljon. Jelezte: a menekültügyi ügynökség tevékenységi köréhez számos, a nemzetállami szuverenitást érintő kérdés kapcsolódik, ezért nem várható gyors eredmény.