Lessék a postást a leendő nyugdíjasok!

InfoRádió
2017. január 31. 06:46
Érdemes odafigyelni a nyugdíjra készülőknek, hogy milyen levelet hoz nekik a postás, mert január elsejétől a kormányhivatalok megkezdték az 1960 és 1964 között születettek nyugdíjegyeztetését hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Az adategyeztetés célja, hogy szinkronba kerüljön a központi nyilvántartás szerinti és a munkavállalók által ténylegesen munkában töltött évek száma - ismertette az eljárást a lap.. A tavalyi év végéig tartott előző körben, amikor az 1955 és 1959 között születettek adatait egyeztették, előfordult, hogy több évvel kevesebb szerepelt a társadalombiztosítás központi nyilvántartásában, mint ahány évet ténylegesen munkában töltött az illető.

Az adategyeztető levélben részletesen szerepel, hogy mely munkáltatóknál hány munkaévet ismer el a központi rendszer, illetve hogy 1988. január elsejétől mennyi nyugdíjjárulék-köteles jövedelmet fi zettek ki neki, valamint hogy mekkora összeget vontak le béréből járulék címén.

Amennyiben a nyugdíjra készülő eltérést talál, úgy hatvan napja van, hogy a válasznyomtatványban pontosan közölje, mely munkáltatónál és melyik időszak nem szerepel a nyugdíjbiztosító nyilvántartásában. A hiányzó munkaviszonyt igazoló munkakönyvi bejegyzést, esetleges közszolgálati igazolást, a munkaviszony létesítéséről, illetve megszűnéséről szóló igazolást, munkaszerződést, vagy bármilyen más, a munkaviszonyt igazoló dokumentumot mellékelni kell a válaszlevélhez, mert azok megléte, illetve ismerete meg gyorsítja, könnyebbé teszi a tényleges és nyilvántartott munkavégzés összhangba hozását.

Arra is lehetőség nyílik, hogy számítógép elől intézze az egész egyeztetést az ember.