Az átlagosnál nagyobb béremelés két fontos területen – a nap hírösszefoglalója

InfoRádió
2017. január 28. 21:11
Az átlagosnál nagyobb oktatási és egészségügyi béremelésre hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Helyes döntésnek tartja az MSZP választmánya Botka László miniszterelnöki jelölését. Az amerikai elnök rendelete után visszafordítottak hat, Egyesült Államokba tartó utast a kairói repülőtéren. A nap hírösszefoglalója

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az átlagosnál jobban emelkedtek a bérek az oktatásban és az egészségügyben. Rétvári Bence elmondta: az egészségügyi dolgozók bére 21, az oktatási területen dolgozóké pedig 11 százalékkal nőtt. Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője az államtitkár szavaira úgy reagált, hogy a kormány a tanároknak nem biztosítja az automatikus béremelést, emellett kimaradtak a bérrendezésből az iskolák, óvodák technikai munkatársai, illetve az oktatási háttérintézményekben dolgozók.

Helyes döntésnek tartja az MSZP választmánya, hogy a párt elnöksége Botka Lászlót javasolja a baloldali pártok miniszterelnök-jelöltjének - közölte a testület elnöke. Hiller István elmondta: a választmány megerősítette a szegedi polgármesternek adott felhatalmazást arra, hogy az együttműködésről tárgyaljon más pártokkal, amelyek eredményéről várhatóan márciusban ad tájékoztatást. Az ellenzéki politikus hozzátette: a szocialista választmány felkérte a parlamenti frakciót Majtényi László jelölésére köztársasági elnöknek.

A nemzet egészét kívánja képviselni a Jobbik, amely készen áll a kormányzásra – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke. Vona Gábor pártja évadnyitó rendezvényén közölte: a Jobbik hatalomra kerülése az elszámoltatással kezdődne. Feladatként jelölte meg a józan kül- és magyarságpolitikát, a migráció megállítását és a határőrség felállítását. Vona Gábor megfelelő béreket, egészségügyet és oktatást sürgetett, illetve a fejlesztésre szánt források ésszerű felhasználását.

Határozottabb európai fellépést sürgetnek a földközi-tengeri uniós tagországok az olyan kihívások kezelésében, mint a migránshullám, a biztonság és a populista jelenségek. A térség érintett hét államának állam- és kormányfői a lisszaboni tanácskozásuk után elfogadott nyilatkozatban alapvetően fontosnak nevezték, hogy az Európai Uniót erősebben és egységesebben tartsák össze saját értékei: a demokrácia, a szabadságjogok, a világszintű szabadkereskedelem.

A francia államfő szerint Európának határozott választ kell adnia az új amerikai elnök megnyilatkozásaira. Francois Hollande a hét dél-európai uniós tagállam csúcstalálkozóján kifogásolta, hogy Donald Trump üdvözölte a brit uniós kilépést, egyúttal hasonló lépésre bátorít más tagállamokat is. A francia elnök bírálta a gazdaságok destabilizálásával fenyegető protekcionista washingtoni intézkedéseket, és azt is, hogy Donald Trump elutasítja a menekültek befogadását, illetve kétségbe vonja a nemzetközi klíma-megállapodás hasznát.

Nem engedtek felszállni öt iraki és egy jemeni állampolgárt egy New Yorkba tartó járatra a kairói repülőtéren. annak ellenére, hogy érvényes vízumuk volt. Az eset egy nappal azután történt, hogy az amerikai elnök hét muszlim országból felfüggesztette a menekültek és bevándorló beutazását az Egyesült Államokba. Közben több légitársaság is bejelentette megtagadja a felszállást amerikai járataira iráni állampolgárok számára.