Külföldre mennek a győri cigányok

InfoRádió
2017. január 27. 16:24
Évről évre csökken az újvárosi cigányok száma, és egyre többen külföldön keresik a kenyerüket - mondta a Kisalfold.hu-nak a Győr-Moson-Sopron megyei cigányvajda, Lakatos István Fisznya.

Komoly gond, hogy a magyarországi cigánypolitikusok többsége nem beszél cigányul, így nem is tudnak szót érteni a helyi közösségekkel. Ráadásul a kevéske állami pénz alig-alig jut el a rászorulókhoz - kezdte a gondok sorolását a 2014-ben megválasztott cigányvajda a Kisalfold.hu-nak.

Habár Győr az országos átlag felett toleráns a cigányokkal, van még hova fejlődni. Hiába sok például a a szabad állás a megyében, a munkaadók nem vesznek fel cigányokat, annak ellenére, hogy Lakatos szerint jó munkaerőnek számítanak. Így viszont sokan Nyugat-Európába mennek dolgozni, és viszik a családjukat is.

A cigányvajda több állami segítséget várna a kábítószer, az alkohol és a szerencsejátékok visszaszorítása terén. Utóbbi kettő már nyomorba döntötte a közösség több tagját, a kábítószerek pedig a fiataloknál jelentenek növekvő gondot. Ezzel együtt viszont egyre több cigány jár egyetemre, főiskolára - írta a lap.