eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Kérjük, mutassa fel bérletét, forgalmi engedélyét

Ingyen használhatják a BKV járatait a szmogriadó idejére kitiltott autók tulajdonosai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig a MÁV és Volán járatain történő utazást tette díjmentessé az érintett autósoknak. A rendszeresen ezekben a gépjárművekben utazó családtagok vagy ismerősök viszont nem részesülnek a kedvezményben.

A forgalmi engedély felmutatásával ingyenesen használhatják a BKV járműveit az érintett autótulajdonosok. A Fővárosi Közgyűlés szerdai egyhangú döntése azonban nem mindenkire vonatkozik – derült ki Tarlós István főpolgármester előterjesztéséből.

„Engedjük meg azt – mert ez logikus lépés –, hogy akinek a járműve 0 és 4-es környezetvédelmi besorolású, annak engedjük meg azonnal az ingyenes közlekedést, a többieknek pedig egyelőre ne, mert ezen az alapon akinek elromlik az autója, az is kérhetne ingyenes közlekedést” - fogalmazott Tarlós István.

Az ingyenesség csak az autó tulajdonosaira vonatkozik, így azokra a családtagokra már nem, akik adott esetben a kitiltott kocsiban szoktak utazni.

A szocialista Horváth Csaba szerint nem elsősorban az autók kipufogógázai okozzák a légszennyezettséget.

Több településen már elfogadható a levegő minősége, másutt változatlanul veszélyes. Budapesten a szálló por magas koncentrációja miatt csütörtökön is egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Közegészségügyi Központ.

Az OKK térképe szerint az ország nyugati felében érdemben csökkent a légszennyezettség: ott maximum kifogásolt a levegő minősége. Hat településen továbbra is veszélyes a levegő: Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Szintén hat település - Budapest, Szeged, Debrecen, Oszlár, Vác és Salgótarján - levegőjét csütörtökön is egészségtelennek minősítette az OKK.

 „Az az intézkedés, amit a szmogriadó tartalmaz – ami most éppen a 0-tól 4-es környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművek kitiltása – a helyes irányba tett lépés, csak valószínűleg nem elegendő, mert az elmúlt két napos egészségügyi adatok azt mutatják, hogy sajnos nem csökkent olyan mértékben a szállópor koncentrációja, mint amit az intézkedéstől reméltünk” - véli Horváth Csaba.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke újra beterjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé azt a javaslatát, amely a jelenleginél sokkal több gépjármű közlekedését korlátozná szmogriadó idején.

„Többek között lehetővé teszi azt, hogy sokkal több gépjármű közlekedését korlátozzák ezen időszak alatt, szigorú környezetvédelmi korlátozásokat vezet be, illetve

lehetővé teszi a páros és a páratlan rendszámú autók kitiltását a városból,

a belsőégésű motorok teljes kitiltását a városból, és lehetővé teszi azt is, hogy a Hungária körgyűrűn belül ez idő alatt ingyenes legyen a tömegközlekedés” - ismertette Karácsony Gergely.

Szerda délután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ingyenessé tette a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain is a szmogriadó visszavonásáig.

A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint Budapesten a forgalomban lévő személyautók 28 százaléka, 169 170 gépkocsi érintett a szmogriadó miatt elrendelt közlekedési korlátozásban.

Magyarországon összesen 3 322 479 személygépkocsi van forgalomban, ebből 1 222 913 személyautónak olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×