eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla

Szlovákiából kellett beszerezni a tűzifát

Sok településen szinte lehetetlen tűzifához jutni az országban.

Néhány településen átmenetileg hiány lehet tűzifából, mert az illegálisan forgalomba hozott termékek kiszorultak a piacról és a kereslet a szokatlanul hideg miatt jelentősen megnőtt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők megjegyezték azt is, hogy a biomassza-erőművek a korábbi években nem jártak élen az erdők újratelepítésében, és ennek érezni a kedvezőtlen hatását.

Az ATV-nek egy városvezető azt mondta: nagy nehézségek árán sikerült némi tűzifához juttatnia a települését, de Szlovákiából szerezték be a szükséges mennyiséget.

Szabó Zoltán erdészeti szaktanácsadó szerint a jelenlegi krízis abból adódik, hogy egyes telephelyek nem tudják beszerezni az árut a régi beszállítóiktól. Ennek az az oka, hogy a kormány tavaly jelentősen szigorított a tűzifaszállítással kapcsolatosszabályokon, így azok a tüzépek, amelyek eddig illegális úton – legtöbb esetben külföldről – jutottak fához, az ellenőrzések miatt elvéreztek a versenyben.

A tuzifa.info munkatársa szerint a hivatalosan és tisztán működő telephelyeknek most megy a szekér, hiszen hegyekben áll náluk a fa, alig győzik a feldolgozást. Ezeken a helyeken van, hogy már 2 órával a nyitás előtt sorban állnak a vevők. A kormányzat intézkedései tehát fehérítették a piacot, de ez azt is eredményezte, olyanok maradnak fa nélkül, akik – a tudtukon kívül – ügyeskedő kereskedőktől vették a tüzelőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×