eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Még nem tudni, mi okozta a buszbalesetet - a nap hírei

Tizenhat halálos áldozata és huszonhat sérültje van az Olaszországban történt magyar buszbalesetnek. A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el. Többszázan helyeztek el mécseseket a buszbalesetben elhunyt diákok emlékére a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt. Világszerte tüntetéseket tartottak Donald Trump ellen az új amerikai elnök beiktatása után.

16 halálos áldozata és 26 sérültje van az Olaszországban történt magyar buszbalesetnek. A járművön a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevői utaztak, amikor a busz a Velence és Verona közötti autópályán egy felüljáró pillérének ütközött és kiégett. A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai már megérkeztek Olaszországba. Két férfi van életveszélyes állapotban a hat súlyos sérült közül, a többi négy sérült akár már vasárnap hazaérkezhet Magyarországra. A könnyebb sérültek veronai szállodákban vannak. A hazajuttatás és a szülők kiutazásának költségeit a magyar állam állja, a túlélők és hozzátartozók pszichológusi segítséget kapnak. A holttestek azonosítása vasárnap kezdődik. A szülők és hozzátartozók a Milánói Magyar Főkonzulátus telefonszámán tudnak érdeklődni, a szám az inforadio.hu oldalon is elérhető.

Gondatlanságból elkövetett közúti baleset miatt nyomozást indított a veronai államügyészség az Olaszországban történt magyar buszbaleset miatt. Az olasz hatóságok kérésére három tagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba. A helyi hatóságok nem közöltek részleteket, egyelőre azt sem tudták megmondani, hogy milyen összefüggés van az ütközés és az utána történt tűz között. Egyelőre nem ismert a busz pontos műszaki állapota és az sem, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

Orbán Viktor kormányfő, Áder János államfő és a magyarországi parlamenti pártok mellett az olasz miniszterelnök, valamint az Európai Unió vezető politikusai is kifejezték részvétüket az olaszországi magyar buszbaleset áldozatai hozzátartozóinak. Együttérzését fejezte ki Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is, aki arra kéri a főegyházmegye papjait, hogy a vasárnapi szentmiséken emlékezzenek meg az áldozatokról.

Többszázan helyeztek el mécseseket az olaszországi buszbalesetben elhunyt diákok emlékére a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt. A balesetben 16-an haltak meg, 26-an megsérültek. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a megemlékezésen a közös veszteségről és fájdalomról beszélt. Palkovics László oktatási államtitkár szintén a helyszínen arról beszélt: pszichológusok, pszichiáterek segítik a a gimnázium tanulóit. Az államtitkár a jövőre vonatkozó feladatként arra is kitért, hogy bár balesetek mindig történnek, de minden olyan jogszabályt meg kell hozni, hogy az elkerülhető eseteket megelőzzék.

Teljes hajózási zárlatot rendeltek el a Duna magyarországi szakaszán a kialakult jégviszonyok és a jégelőrejelzés miatt. A korlátozás a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűtől a déli országhatárig érvényes. A zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervezetek hajói, továbbá a jégtörésben, valamint a segítségnyújtási, mentési munkálatokban részt vevő hajók. Mohácsnál bizonytalan ideig szünetel a kompközlekedés.

Bérrendezésért és megfelelő intézményi működésért tüntetett a fővárosban a Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. Papp Katalin, az érdekképviselet alelnöke a résztvevők nevében azt követelte, hogy a kormány kiemelt beruházásainak kedvezményezettjei a vidéki könyvtárak, levéltárak, múzeumok és művelődési otthonok legyenek.

Veszélyesnek minősítette a főváros és 12 település levegőjét az Országos Közegészségügyi Központ. Az összes többi településen kifogásolt levegőminőséget jelez a szervezet. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szállópor-tartalma miatt az arra érzékenyek légzőszervi panaszai erősödhetnek. A szervezet az érintett településeken élőknek azt ajánlja, hogy lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást most kerüljék.

A földművelésügyi miniszter szerint a vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek terjesztésével megoldani a mezőgazdaságban. Fazekas Sándor Berlinben, a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon elmondta: a GMO helyett a szárazságtűrő növényi kultúrákat, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajokat és a rövid tenyészidejű növényeket kell előnyben részesíteni, és takarékos vízgazdálkodást kell folytatni.

Világszerte tüntetéseket tartottak Donald Trump ellen az új amerikai elnök pénteki beiktatása után. Európa nagyvárosaiban több ezer nő tartott tiltakozó megmozdulásokat. Közben aláírta az első elnöki rendeletét Donald Trump amerikai elnök, amely az ObamaCare néven ismertté vált egészségügyi törvény visszavonását készíti elő. Donald Trump amerikai elnök beiktatási ünnepségsorozata ökumenikus istentisztelettel zárult.

Romániában leégett egy bukaresti éjszakai klub, 38-an kórházba kerültek. A sérülteket főleg füstmérgezési és kihűlési tűnetekkel kezelik. A tűz okairól egyelőre nem nyilatkoztak a hatóságok. A szórakozóhely mellett lévő, részben befagyott tó partját búvárok fésülték át, de nem találtak senkit. A klub ügyvédje azt állította, hogy a szórakozóhelynek minden szükséges engedélye megvolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×