eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Bezár a fóti gyermekváros

Bezár a fóti gyermekváros

2018 nyarára bezár a fóti gyermekváros, a szerepét más intézmények veszik át. A kastélyt és a hozzá tartozó parkot pedig régi fényébe kívánja visszaállítani a kormány – mondta az InfoRádiónak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekvédelem rendszerét megújítsa. 2016-ra elértük azt, hogy 12 évnél fiatalabb kiskorú gyermeknek ne kelljen intézményben élnie. A másik fontos lépés pedig az, hogy aki még intézményben él, az sem nagy, korszerűtlen gyermekotthonban éljen, ezeket az intézményeket szeretnénk kiváltani” - közölte Czibere Károly.

Kijelentette:

2019 végére a gyermekvédelemben nem lesznek ilyen nagy, korszerűtlen gyermekotthonok.

„Ennek a kiváltási folyamatnak egy fontos lépése az a bejelentés, hogy a kormány úgy döntött, 2018 nyarán a fóti gyermekváros befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatások nyújtását” - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett: több szolgáltatás is folyik jelenleg Fóton a különleges, speciális szükségletű gyermekek és a migráns gyermekek ellátásában.

„Valamennyi ilyen funkciót megszüntetünk, de csak Fóton szűnnek meg ezek a szolgáltatások. Valamennyi szolgáltatást az itt biztosított férőhelyszámban teljes kapacitással tovább fog működni más telephelyeken” - hangsúlyozta Czibere Károly.

Közölte: a különleges gondozást igénylő gyermekek számára Hatvan, a speciális szükségletű gyermekek – akik súlyos pszichés zavarokkal küzdenek – számára két további telephely, Zalaegerszeg és Kalocsa nyitja meg a kapuját 16-16 gyermek számára.

Arról azonban még nem született döntés, hogy a migráns gyermekek tekintetében hol folytatódik a szolgáltatás.

Reméljük, hogy a közeli hónapokban döntés születik az új helyszínről – tette hozzá az államtitkár.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány úgy döntött, hogy továbbra is a magyar gyermekvédelmi rendszernek kell a kísérő nélkül érkező migráns gyermekek számára biztosítani mindazon szolgáltatásokat, amelyet egyébként a magyar gyermekvédelmi rendszerben élő más gyermekek számára is biztosít a hálózat.

Fontosnak tartjuk azt, hogy családi környezetben nevelkedjenek a gyerekek, ezért szerveztük a nevelőszülői szolgálatot. Azok számára is, akik speciális vagy különleges szükségletűek – és ezért nem tudnak nevelőszülőkhöz kerülni – családias környezetet biztosítsunk – mondta Czibere Károly.

Közölte: a Fóton kialakított csoportok megmaradnak, így fognak átkötözni az új helyszínekre.

A fóti gyermekotthon helyszínével kapcsolatban Czibere Károly elmondta:

nagyon fontos felelősség, hogy a kastély és a hozzá tartozó park visszanyerje a régi fényét.

„Az, hogy ez a jövőben milyen feladatot lát el, a közeljövőben el fog indulni” - fogalmazott a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×